Nieuws

Brasserie Flo Amsterdam sluit haar deuren

Klanten zullen vooral ‘de begroeting door de zee’, het fruits de mer-buffet en het witte tafellinnen op de dicht bij elkaar geschoven tafeltjes missen. Restaurant Flo aan de Amstelstraat in Amsterdam sluit na veertien jaar zijn deuren.

Ton Damen
. Beeld Ton Damen
.Beeld Ton Damen

“De zaak loopt nog goed,” zegt eigenaar en directeur van de groep Eden Hotels, Léon Dijkstra. Maar, vindt hij, je moet stoppen voordat de formule passé is. Vorige week was er een afscheidsfeestje voor vaste gasten en zaterdag 21 december kan er voor het laatst bij Flo worden gegeten. Het restaurant opereert onder een franchiseformule van Groupe Flo in Frankrijk. Dijkstra: “We moeten per 1 maart ons contract voor vijf jaar vernieuwen en dat vonden we een mooie gelegenheid om er een punt achter te zetten.”

Volgens Dijkstra is veertien jaar voor een restaurantformule lang. Groupe Flo, die beroemde Parijse zaken als La Coupole, Bofinger en Terminus onder zich heeft, had lange tijd de ambitie verder te groeien, maar biedt volgens Dijkstra tegenwoordig nauwelijks meer ondersteuning aan franchisers. Ook de inspiratie voor nieuwe menu’s en de marketingactiviteiten werden minder. Twee jaar geleden kwamen veel aandelen in andere handen en waardoor de oorspronkelijke eigenaren van Flo nog maar een fractie van de groep bezaten. Eerder dit jaar stopte Eden Hotels al met de vestiging in Eindhoven, in april 2020 gaat de groep ook niet meer verder met Flo in Maastricht.

Franse toppers

Flo kenmerkt zich door een specifiek Franse keuken, het is alsof je zo een brasserie in Parijs binnenstapt. Liefhebbers eten er onder het kopje ‘les fruits de mer’ diverse soorten oesters, kreeft, krab, langoustines, gamba’s, garnalen, maar ook wulken en alikruiken. Verder staan er Franse toppers als slakken, kabeljauw of rog, en bavette, een stevige biefstuk gesneden uit de flank van een koe, of een chateaubriand voor twee personen op het menu. Onder de desserts mogen crème brulée en crêpes suzette niet ontbreken. Oud Parool-criticus Johannes van Dam roemde Flo omdat het restaurant strak werd aangestuurd vanuit Parijs en daardoor van constante kwaliteit was.

De vraag rijst of de Amsterdammer niet meer te porren is voor zo’n sfeervol stukje Frankrijk middenin eigen stad. Dijkstra: “In Amsterdam is nog wel plek voor een restaurant met een specifieke Franse keuken. Maar niet onder de vlag van Flo, omdat de aandacht vanuit Parijs verslapt.” Bovendien gelooft Dijkstra dat er iets nieuws bedacht moet worden en dat gaat volgens hem het beste in een situatie waarbij het oude restaurant nog goed draait.

De Flo-formule is volgens Dijkstra eindig. Dat blijkt volgens hem onder andere uit het feit dat ook in de Franse hoofdstad, waar er op het hoogtepunt meer dan veertien zaken onder de vleugels van Flo kookten, al restaurants de franchiseformule verlaten.

Floderer

Flo-restaurants zijn of waren buiten Frankrijk ook op meer exotische plekken te vinden. Niet alleen in Amsterdam, Brussel en Antwerpen waren er locaties te vinden, maar ook in Beijing, Dubai en Spanje. De oudste vestiging is Brasserie Floderer en werd opgericht door twee Elzassers die na de Duitse annexatie eind negentiende eeuw hun regio ontvluchtten naar Parijs.

In de Eerste Wereldoorlog werd de naam Floderer voor Franse patriotten aanstootgevend, waarop de eigenaren de zaak omdoopten in het Franser klinkende Flo. Het restaurant, dat nog steeds in het oorspronkelijke monumentale pand aan Cour des Petites Ecuries is gevestigd, werd vorig jaar gerenoveerd en heropende onder de oude naam. Ook de inborst van de oude eigenaren is in het restaurant nog altijd herkenbaar aan de Elzasser wijnen en de zuurkool die er geserveerd worden.

Directeur Dijkstra heeft nog geen idee wat er in plaats van Flo Amsterdam gaat komen. Hij houdt alle opties open en sluit niet uit dat Eden Hotels mogelijk met een partner iets nieuws begint.

Meer over