Brandweer Amsterdam mag lid Hells Angels niet ontslaan

De Amsterdamse brandweer mag een werknemer niet ontslaan omdat hij lid is van de Hells Angels. Dat oordeelde de rechtbank Amsterdam donderdag.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de korpsleiding en de veiligheidsregio was het lid zijn van de motorbende ‘onverenigbaar’ met ‘het ambtenaarschap’. ‘Wij vinden het ongewenst dat u willens en wetens in omgevingen met personen verkeert van wie u kunt weten dat ze min of meer structureel misdrijven plegen, zich daar op laten voorstaan of daar openlijk voor uitkomen,’ schreef het bestuur.

Het gaat om brandweerman Edwin M., binnen de Hells Angels heet hij ‘Pyro’. Hij is ‘road captain’ (chef logistiek), een vooraanstaande functie binnen de Amsterdamse afdeling.

Onterecht

‘De brandweerman werkt al 25 jaar zonder enig incident bij de brandweer en beschikt over een uitstekende staat van dienst,’ aldus de rechtbank. Hiervan was Edwin M. 21 jaar lid van de Hells Angels. Maar enkel het lidmaatschap van deze motorclub is volgens de rechtbank geen reden om de man te ontslaan. Bovendien zou het ontslag onterecht betekenen dat een iedereen vanwege zijn of haar lidmaatschap in de toekomst ontslagen zou kunnen worden.

De rechtbank heeft de Amsterdamse brandweer opgedragen een nieuwe beslissing te nemen.

Meer over