Brand bij afvalverwerker AEB geblust door medewerkers

In de nacht van maandag op dinsdag is brand uitgebroken in de afvalbunker van AEB. Vanwege de rookontwikkeling werd de brandweer ingeschakeld, maar medewerkers van het afvalverwerkingsbedrijf wisten het vuur uiteindelijk te doven.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/Mariette Carstens
Beeld Hollandse Hoogte/Mariette Carstens

Om 04.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De precieze oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Woordvoerder Marjolijn van Goethem van AEB laat in een reactie weten dat de brand geen schade heeft aangericht en dat er ‘zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. “Brand is een bekend fenomeen bij afvalverwerkingsbedrijven. Afval kan bijvoorbeeld gaan broeien en daardoor een enkele keer ontvlammen. AEB is erop ingericht dit soort branden weer te doven,” aldus Van Goethem.

Verkoop

Het afvalverwerkingsbedrijf in Westpoort kwam in 2018 onder verscherpt toezicht te staan, nadat er een jaar eerder eveneens een serie branden was uitgebroken. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland toeziet op de meest risicovolle bedrijven, concludeerde toen dat AEB onvoldoende maatregelen had genomen om herhaling te voorkomen.

Ook de afgelopen twee jaar bleven de problemen bij de afvalverwerker aanhouden. Zo werden in 2019 de activiteiten van AEB enkele maanden stilgelegd vanwege technische problemen en veiligheidskwesties. Dit leidde tot grote verliezen. De gemeente pompte toen tientallen miljoenen euro’s in de afvalverwerker om een faillissement te voorkomen. Het bedrijf staat sinds enige tijd te koop, maar tot een overname is het – mede door de onzekere marktomstandigheden vanwege de coronacrisis – nog altijd niet gekomen.

Meer over