Nieuws

Boris P. (45), vermoed sleutelspeler uit groep Taghi, gearresteerd in Servië

De landelijke recherche heeft in Servië opnieuw een vermoede sleutelspeler in de criminele organisatie van Ridouan Taghi laten arresteren: de Montenegrijn Boris P. (45), die zoals veel van Taghi’s getrouwen afkomstig is uit de regio Utrecht.

Paul Vugts
De vrees bestaat dat Taghi’s criminele organisatie ook vanuit de zwaarst beveiligde inrichting van Nederland nog door de leider van de organisatie wordt aangestuurd.  Beeld Rob Engelaar/ANP
De vrees bestaat dat Taghi’s criminele organisatie ook vanuit de zwaarst beveiligde inrichting van Nederland nog door de leider van de organisatie wordt aangestuurd.Beeld Rob Engelaar/ANP

Hij verbleef al lange tijd in Montenegro, maar kon worden gepakt toen hij een uitstapje maakte naar Servië.

P. wordt gezien als een belangrijke schakel in het voortzetten van de drugshandel waarmee de groepering volgens de opsporingsdiensten nog altijd heel veel geld vergaart. Hij zal worden aangeklaagd voor de handel in verdovende middelen.

Hij werd lang gezocht en is uiteindelijk onlangs in Montenegro getraceerd. Dat land zal worden gevraagd hem aan Nederland over te leveren.

Er is politie en justitie veel aan gelegen de criminele machtsstructuren te doorbreken, door ook handlangers van gedetineerde leiders te arresteren die de handel en het beramen van geweld buiten de muren van de gevangenis voortzetten.

Communicatie vanuit EBI

Uit de veronderstelde criminele organisatie van Ridouan Taghi zitten inmiddels tientallen verdachten gedetineerd. De hoofdrolspelers zitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, maar de vrees bestaat dat zij zelfs vanuit de zwaarst beveiligde inrichting van het land nog met hun adjudanten communiceren en hen opdrachten geven.

Het beruchtste voorbeeld is de neef en advocaat van Ridouan Taghi, Youssef Taghi, via wie Taghi van maart tot de herfst van 2021 ongecontroleerd met de buitenwereld kon communiceren, totdat de advocaat in oktober werd gearresteerd. Hij lijkt structureel berichten te hebben doorgespeeld, bijvoorbeeld over zeer gewelddadige ontsnappingsplannen waarin Taghi uit de EBI zou worden bevrijd, of uit zijn zwaarbeveiligde transport naar ‘de bunker’ in Amsterdam-Osdorp, waar hij terechtstaat in het grote liquidatieproces Marengo.

Kopstukken

De zeventien verdachten in die megazaak, waarin Taghi de hoofdverdachte is, horen eind juni de strafeisen, tot besluit van het requisitoir dat de drie officieren van justitie op 8 juni beginnen. De later gearresteerde sleutelspelers, onder wie nu ook Boris P., worden apart berecht.

Overigens zijn nog steeds niet alle vermoede kopstukken van de organisatie rond Taghi gearresteerd. Verscheidene opsporingsonderzoeken lopen nog door, ook in samenwerking met landen waar criminelen graag naartoe vluchten en sleutelspelers eerder al werden aangehouden, zoals Dubai, Colombia, Suriname, Brazilië, Marokko en Curaçao. Ook Turkije staat bekend als een populaire onderduikplek voor Nederlandse criminelen.