‘Booking wijzigde bonusregels zodat top miljoenenbeloning kon ontvangen’

Reisbedrijf Booking Holdings, met een hoofdkantoor in Amsterdam, heeft in 2020 een beloning van 28 miljoen euro aan de top toegewezen. Dit in een crisisjaar waarin het bedrijf wereldwijd ruim 100 miljoen euro aan overheidssteun kreeg.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance
Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance

Dat meldt dagblad NRC op basis van documenten die Booking onlangs publiceerde.

Booking.com heeft zijn eigen beloningsregels aangepast waardoor de miljoenenbonussen voor de top gewaarborgd bleven. Hierdoor kon het driekoppige Amerikaanse bestuur aandelenpakketten ontvangen met een waarde van omgerekend ruim 28 miljoen euro.

Uit gesprekken van NRC met betrokkenen blijkt dat de bonussen van het reguliere personeel ongeveer gelijk zijn gebleven. Zo ontvingen medewerkers in Amsterdam gemiddeld 80 procent van hun maximale bonus, ondanks de tegenvallende financiële resultaten als gevolg van de coronacrisis. Normaal gesproken ligt de bonus op ongeveer 15 procent van een jaarsalaris. De vaste salarissen van het management in Amsterdam zijn wel met 20 procent verlaagd.

De uitbraak van de coronapandemie betekende een flinke daling van het aantal geboekte overnachtingen via Booking in 2020: bijna 60 procent ten opzichte van 2019. Het bedrijf kreeg zo’n 65 miljoen euro steun van de Nederlandse overheid. Een fors aandeel van de ruim 100 miljoen euro staatssteun die het bedrijf wereldwijd kreeg. Ook leende Booking nog ruim 3 miljard euro.

Reorganisatie

Alsnog werd er gereorganiseerd. In Amsterdam verloren zo’n duizend werknemers hun baan; de meesten van hen vertrokken op basis van een vrijwillige vertrekregeling. In totaal raakte bijna een kwart van de in totaal 26.000 werknemers van Booking hun baan kwijt.

Om het bestuur te behouden was volgens commissarissen in het Amerikaanse bestuur een wijziging van de bonusregels nodig. De top kon geen aanspraak meer maken op aandelenbonussen, omdat die zijn gekoppeld aan de financiële prestaties. Zo zou de prestatieprikkel wegvallen, met als gevolg dat de bestuursleden Booking zouden verlaten.

Hierop besloten de commissarissen de criteria voor de bonussen aan te passen. Dit betekende dat de beloning van topman Glenn Fogel uitkwam op 5,8 miljoen euro aan aandelen en cash. Vicepresident Peter Millones kreeg 2,8 miljoen euro en financieel directeur David Goulden 20 miljoen.

‘Gedaan wat kon’

In een schriftelijke reactie laat Booking.com weten dat ‘ze zich in een situatie bevinden waarin het behouden van talent en sterk leiderschap een belangrijke prioriteit is om uit de crisis te komen’.

Ondanks het feit dat het bedrijf ‘uiterst moeilijke beslissingen’ heeft moeten nemen, waaronder een reorganisatie, ‘is gedaan wat kon’ om ervoor te zorgen dat de werknemers die vertrokken en die bleven, werden gecompenseerd. ‘En ook om ervoor te zorgen dat Booking een geweldige plek blijft om te werken voor onze werknemers.’

Meer over