Nieuws

Boek over slavernijverleden gratis voor alle Amsterdammers

Alle Amsterdammers kunnen bij grotere bibliotheken en op het stadhuis het boek Amsterdam en het slavernijverleden afhalen. Hiermee wil de gemeente de rol van Amsterdam in de slavenhandel voor een groot publiek toegankelijk maken.

Het Parool
Amsterdam en het slavernijverleden Beeld
Amsterdam en het slavernijverleden

Vorig jaar heeft het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoek gedaan. Geconcludeerd werd dat Amsterdamse bestuurders een centrale rol speelden in de organisatie en de aansturing van slavenhandel en slavernij. Zij hadden zitting in de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie en investeerden vaak ook als privépersoon in slavenschepen en plantages.

Nationaal slavernijmuseum

Uit dit onderzoek kwam het boek Amsterdam en het slavernijverleden voort. Wethouder Groot Wassink (Diversiteit) is blij dat het boek beschikbaar wordt gesteld aan alle Amsterdammers: ‘Wie wij als stad zijn, wordt medebepaald door ons gezamenlijke verleden, het prachtige én het verschrikkelijke. Wij moeten de feiten kennen en niet bang zijn voor het gesprek. Zo kunnen wij de lessen uit het verleden met elkaar delen en doorgeven aan nieuwe generaties.’

Het boek laat ook zien hoe racistische denkbeelden – bedacht om de slavernij te rechtvaardigen – doorwerken tot op de dag van vandaag. De komende maanden wil de gemeente door middel van documentaires en de verkenning naar een nationaal museum over het slavernijverleden meer de aandacht vestigen op de geschiedenis.

Meer over