Bloemen voor vermoorde Paty bij De Schreeuw

Bij het monument De Schreeuw in het Oosterpark zijn donderdagmorgen bloemen gelegd voor de vermoorde Franse leraar Samuel Paty.

Raounak Khaddari
Bloemen bij De Schreeuw in het Oosterpark voor de vermoorde Franse leraar Samuel Paty. Beeld
Bloemen bij De Schreeuw in het Oosterpark voor de vermoorde Franse leraar Samuel Paty.

Het is een initiatief van de Amsterdamse Judy Frijling. Zij nam een voorbeeld aan het Humanistisch Verbond dat bloemen legde bij het Spinozamonument.

“Ik wilde al een tijdje dat er een eerbetoon zou komen, maar je zit met corona. Dus ik zat te denken hoe dat veilig zou kunnen,” zei Frijling dinsdagochtend in het Oosterpark.

Ze deelde haar actie via Twitter: iedereen kan op donderdag van 09.00 uur tot 21.00 uur bloemen leggen.

Langs voor het werk

Tjitske Klazinga (45) fietste voor haar werk langs het monument om een bos bloemen neer te leggen. “Ik vind het heel erg dat leraren die iets willen leren dit met de dood moeten bekopen. Ik kan me niet voorstellen dat hij de bedoeling had om een geloof belachelijk te maken.”

De moeder van twee kinderen van 16 en 11 jaar leert haar kinderen dat ze hun mening mogen geven en het niet altijd met anderen eens hoeven te zijn. “Maar daar blijft het bij. Wees lief voor elkaar. Dat vind ik heel belangrijk: we moeten met elkaar en naast elkaar kunnen leven.”

Bloemenzee

De initiatiefnemer hoopte dat er aan het einde van de dag een bloemenzee zou ontstaan ‘als teken van solidariteit’.

Wie er niet naar Amsterdam kan komen en toch bloemen wil leggen, kan Frijling of andere Amsterdammers om hulp vragen, aldus de initiatiefnemer. “Ik heb al vijf verzoeken. Ik koop een bosje, stuur een tikkie en leg de bloemen erbij.”

Meer over