Nieuws

Bioscoop Kriterion moet mogelijk sluiten om niet controleren coronapas

Studentenbioscoop Kriterion moet mogelijk sluiten op last van burgemeester Halsema omdat het weigerde te controleren op de coronapas. Het café-filmtheater maakte in september bekend niet te zullen controleren, maar zag daar na bezoek van handhaving toch vanaf.

Olaf Heyblom
null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Ondanks de toezegging van Kriterion om te gaan controleren, hebben handhavers daarna opnieuw geconstateerd dat de controle op de coronapas tekortschoot. ‘We hebben zo goed als het kon de coronatoegangsbewijzen van onze bezoekers gecontroleerd, maar helaas is het door medewerkerstekorten en drukte niet gelukt om aan de eisen te voldoen,’ meldt Kriterion in een schriftelijke reactie na berichtgeving van AT5.

In september, toen de coronapas ook in theaters en bioscopen werd verplicht, berichtte Kriterion nog dat het filmtheater niet wilde controleren omdat ze ‘niemand de toegang tot hun pand wilden verbieden.’

Bezwaar

De gemeente heeft een voornemen tot besluit genomen om de locatie te sluiten. Het besluit volgt ‘als het goed is’ morgen, meldt een woordvoerder van burgemeester Halsema. Kriterion heeft nog een dag de tijd om te reageren. De woordvoerder legt uit dat er pas tot sluiting wordt overgegaan na meerdere overtredingen: eerst volgt een waarschuwing, daarna een ‘last onder bestuursdwang’ en uiteindelijk een mogelijke sluiting.

Kriterion betreurt de situatie en gaat bezwaar aantekenen. De bioscoop heeft inmiddels de hulp ingeschakeld van een externe partij om er zeker van te zijn dat iedereen aan de deur wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs.

Meer over