Bindelmeer College ziet leerlingen veranderen in drugsdealers, pakt 30 messen af

Docenten van het Bindelmeer College in de Bijlmer hebben in de eerste maanden van dit schooljaar dertig messen afgepakt, zeggen zij in gesprekken met de Volkskrant.

Het Parool
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Daarnaast zijn leerlingen met geweld gedwongen merkschoenen of shirts af te staan en hebben docenten tientallen incidenten rondom het dealen van drugs gesignaleerd.

Volgens schooldirecteur Kees Buijtelaar hebben jeugdbendes van veertienjarigen ‘dodenlijsten’ opgesteld: personen die ‘eraan moeten’ nadat zij in de ogen van de groep een misstap hebben begaan. Deze ‘liquidaties’ zijn volgens Buijtelaar aan de orde van de dag, zegt hij in de Volkskrant.

Ook zijn leerlingen krijgen ermee te maken, bevestigt hij in gesprek met de krant. Een dertienjarige scholier die op een dergelijke dodenlijst was gezet, zat bijna twee maanden uit voorzorg ergens ondergedoken, aldus Buijtelaar.

De school roept om hulp en zegt ‘veel meer te weten’ dan politie, justitie en jeugdwerkers. Veel leerlingen zouden hun zorgen met de docenten van het Bindelmeer College delen en voelen zich ook onveilig door (vuurwapen)geweld dat zich afspeelt in hun straat.

Kluiscontroles

In gesprek met Het Parool liet het Bindelmeer College al weten dat het momenten heeft ingeroosterd om leerlingen te spreken over wat hun dwarszit. Ook worden op willekeurige tijdstippen kluiscontroles gehouden, waarbij af en toe een mes wordt aangetroffen. ‘Dan gaan wij in gesprek met diegene om erachter te komen waarom die persoon een wapen mee naar school brengt’, aldus directiesecretaresse Petra van der Pol.

Het Bindelmeer College is lang niet de enige school die alarm slaat over het geweld onder leerlingen en het wapenbezit op scholen. Op het Altra College in de Jordaan ontploften eind vorig jaar twee door leerlingen gefabriceerde bommen, terwijl agenten een derde explosie wisten te voorkomen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) liet eerder aan Het Parool weten dat er voorlopig geen uitbreiding komt op het messenverbod, ondanks de gesignaleerde problemen in Amsterdam.

Meer over