Nieuws

Bijlmerramp herdacht bij ‘de boom die alles zag’

Het is 29 jaar geleden dat in de Bijlmermeer een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Kruitberg. Bij de ‘boom die alles zag’ is de vliegramp maandagavond herdacht.

Het Parool
Herdenking bij het Bijlmerramp monument, ‘de boom die alles zag’. Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Herdenking bij het Bijlmerramp monument, ‘de boom die alles zag’.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Bij de ramp op 4 oktober 1992 kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al. De ramp wordt ieder jaar herdacht op de plek waar het vliegtuig neerstortte, bij de boom die de crash en de brand heeft overleefd.

Tijdens de herdenking vlogen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, normaal gesproken een drukke aanvliegroute voor Schiphol. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink hield een toespraak en de aanwezigen hielden om 18.35 uur, het tijdstip van de ramp, een minuut stilte. Daarna volgde een kranslegging.

Vorig jaar ging de herdenking niet op de gebruikelijke wijze door vanwege het coronavirus. Nabestaanden, bewoners en andere belangstellenden konden toen op een eigen wijze stilstaan bij de ramp, bijvoorbeeld door op een ander moment op de dag langs te gaan of bloemen te leggen.

Meer over