PlusReportage

Bij het Black Lives Matter-protest in Zuidoost werd geschiedenis geschreven

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Het Black Lives Mattersprotest trok woensdag 11.500 mensen naar het Mandelapark. Zij kregen een cursus Bijlmeriaans betogen voorgeschoteld.

Patrick Meershoek

Aan een mensenmassa is het Nelson Mandelapark in Zuidoost heus wel gewend. Tijdens het Kwaku Festival in de zomer strijken er ook vele duizenden bezoekers per dag neer. Maar dan draait het om vrolijkheid, muziek en lekker eten en drinken, en niet om een demonstratie tegen de achterstelling op allerlei gebieden van de zwarte gemeenschap in de Bijlmer en daarbuiten.

Meer dan tienduizend betogers waren naar het park gekomen om hun stem te laten horen, en daarmee waren bijna alle stippen die de afgelopen dagen op de grasmat waren gezet bezet. Spreekstalmeester Mitchell Esajas sprak van een historische week. “Nooit eerder zijn zo veel mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen anti-zwart racisme. Wij zijn deze dagen geschiedenis aan het schrijven.”

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Dood George Floyd

De verontwaardiging over de gewelddadige dood van George Floyd in de Verenigde Staten heeft geleid tot een kritische blik op de positie van zwarte mannen, vrouwen en kinderen in de hele wereld. De behoefte om daar eindelijk eens verandering in te brengen wordt breed gedeeld. Onder de demonstranten in het Mandelapark waren veel witte mensen, en vooral ook heel veel jonge mensen.

Zij die van buiten kwamen, kregen een cursus Bijlmeriaans betogen voorgeschoteld. Een bonte stoet van sprekers kwam voorbij, de een sprekend over woede en pijn, de ander over lobi. Alleen in de Bijlmer kunnen een imam en een dominee samen op het podium klimmen, om meteen daarna weer plaats te maken voor een lesbische activiste die met een vlammend betoog het hele park op stelten zet.

Het programma bood meteen een kijkje in de geschiedenis van het zwart verzet in het land. Activisten van het eerst uur voerden het woord, zoals Margo Morrison die meer dan vijftig jaar geleden in haar eentje de strijd met Zwarte Piet aanbond. Geen beweging in te krijgen, vertelde ze, ook vanwege alle bestaande vooroordelen over Surinamers. “We waren lui, we kwamen altijd te laat, we waren crimineel: alles wat slecht was, was zwart.” Haar pionierswerk werd beloond met applaus van een vol park.

Ook dat maakte van de demonstratie tegen institutioneel racisme een demonstratie van kracht en volharding. Die zijn ook hard nodig in de strijd tegen racisme, hield activiste Aminato Cairo haar gehoor voor. “We zijn al honderden jaren bezig met dit werk. Er zijn generaties voor jullie geweest, en er zullen generaties na jullie komen. Het maakt niet uit of je al tien jaar actief bent, tien dagen of tien minuten. We staan nu samen hier, en dat betekent veel.”

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Kantelpunt in Nederland

Onder invloed van het wereldwijde protest bevindt ook Nederland zich op een kantelpunt, merkte Esajas op. “Te lang hebben wij zwarte mensen ons koest gehouden om de lieve vrede te bewaren. Te lang hebben witte mensen weggekeken. Die tijd is voorbij.” Hij citeerde Anton de Kom om te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenschap: “Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft.”

Indruk maakten de twee minuten stilte die volgde op het voorlezen van de namen van de jonge zwarte mannen die in Nederland het slachtoffer werden van politiegeweld, zinloos geweld of schietpartijen. De naam van Kerwin Duinmeijer kwam voorbij, van Ishmael Gumbs, van Mitch Henriques. Daarna was het twee minuten doodstil en knielden alle aanwezigen op het gras, vuist in de lucht.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Naar de samenkomst van duizenden mensen was door de gemeente met enige bezorgdheid uitgekeken. Vanwege de heisa die ontstond na de demonstratie op de Dam, vorige week maandag, en ook vanwege de veiligheid van de betogers in tijden van corona. De organisatie was anderhalve dag bezig geweest om stippen aan te brengen op de grasmat, zodat de anderhalve meter in acht kon worden genomen.

Meer over