Reportage

Bij deze plasticvrije horecazaken zijn ook de melkcupjes en sauszakjes vervangen

Veertien Amsterdamse horecaondernemers tekenden op het terras van restaurant Feed een verklaring waarin ze beloofden nog minder plastic te gebruiken dan volgens de nieuwe regels mag. Dus niet alleen geen plastic rietjes meer, maar ook geen melkcupjes en zakjes mayonaise.

Peer van Tetterode
Restaurant Feed serveert cocktails met rietjes en stampers van bamboe. Beeld Jakob van Vliet
Restaurant Feed serveert cocktails met rietjes en stampers van bamboe.Beeld Jakob van Vliet

De Australische Simon O’Connor, restauranteigenaar van Feed op de Wibautstraat, heeft al jaren veel minder plastic afval dan andere horecazaken. “Klanten complimenteren me om de bamboe en glazen rietjes, kartonnen verpakkingen, herbruikbare bakken, houten cocktailstampers en het ontbreken van theezakjes waar ook plastic in zit.”

Dertien collega’s van O’Connor, eigenaren van onder meer Café Amstelhoeck en Hotel Casa, hebben zich nu ook gecommitteerd aan het verminderen van plastic in hun restaurants, hotels en cafés. Ze willen gezamenlijk verder gaan dan wat Brussel eist. Volgens de nieuwe regels die in Europa op 3 juli zijn ingevoerd, mogen ondernemers geen plastic producten voor eenmalig gebruik meer kopen. Plastic rietjes, borden, bestek, roerstaafjes en piepschuimen verpakkingen staan op de zwarte lijst. Dergelijke wegwerpproducten zijn verantwoordelijk voor 43 procent van het plastic afval in zee.

De veertien ondernemers willen bijvoorbeeld ook melkcupjes, honingstaafjes, koekjesverpakkingen en sauszakjes in de ban doen. Als alternatieven gebruik ze herbruikbare flessen en bakjes.

Overgangsfase

De groep ondernemers zit samen in een zogenoemde bedrijveninvesteringszone (BIZ). Deze zone loopt ruwweg van de Rembrandttoren tot aan de Stopera. Binnen dit samenwerkingsverband worden producten aangekocht, delen ondernemers informatie en bepalen ze gezamenlijke doelen.

Ondernemer Thomas Zwart van Capital-C ziet voor zich dat de BIZ grote stappen kan zetten op het gebied van plasticreductie. “We bewegen samen dezelfde kant op. Sommige bedrijven zitten in een overgangsfase, andere zijn er al. Dat we op deze manier samen besluiten nemen, zorgt ervoor dat er veel meer actiebereidheid is.”

Ook wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) ziet vanuit de gemeente dat de BIZ een goede manier is om een duurzamere stad te realiseren. “In een waterrijke stad als Amsterdam komt zwerfplastic snel in de grachten terecht, dat willen we niet. Veel ondernemers kunnen volgens de wet nog een jaar doorgaan met hun plasticvoorraad. Zo’n samenwerkingsverband dat meteen actie onderneemt, is belangrijk om in de stad te laten zien hoe het ook kan.”

Noortje Schrauwen stond een paar jaar geleden aan de wieg van het project ‘Plasticvrije Terrassen’ in Den Haag. Het terras van O’Connor is volgens haar de nieuwe norm. “In de komende jaren zal de combinatie van verbieden en het feit dat mensen steeds meer afknappen op plastic ervoor zorgen dat steeds meer ondernemers overstag gaan.”

O’Connor heeft intussen een buffettafel ingericht. Een papieren servet valt op de grond. “Biologisch afbreekbaar, gelukkig.”

Meer over