Bierfiets vooralsnog niet verboden in West

Ondanks de zorgen van de PvdA over de overlast van de bierfiets in West, komt er vooralsnog geen verbod in het stadsdeel.

Het Parool
De bierfiets in Amsterdam. Beeld Eva Plevier
De bierfiets in Amsterdam.Beeld Eva Plevier

Volgens PvdA-raadslid Dennis Boutkan is het gebruik van de bierfiets in West toegenomen vanwege het recent uitgebreide bierfietsverbod. Sinds november 2017 was de binnenstad al verboden terrein voor bierfietsen, en na veel klachten is dat verbod uitgebreid naar Kattenburg, Oostenburg, de Czaar Peterbuurt, Cruquiuseiland, Borneo-eiland en Zeeburg.

West is daar nu de dupe van, meent Boutkan. In de weekenden worden de kade van de Westerdoksdijk en het parkje voor de Houthavens in Westerpark regelmatig gebruikt als op- en afstapplaats – volgens Boutkan staan daar soms wel tussen de tien en twaalf bierfietsen te wachten op klanten.

Volgens de PvdA hebben verschillende mensen geklaagd over het gebruik van de openbare ruimte voor commerciële doeleinden. Daarnaast zouden de bierfietsen te breed zijn voor de smalle fietspaden in de stad, en dus onveilige situaties opleveren.

Geen verbod

Het college zegt bewust te zijn van de verkeershinder die wordt veroorzaakt door de bierfietsen, maar wil nog niet overgaan tot een verbod in West. Het is namelijk onduidelijk hoe vaak ongelukken met bierfietsen voorkomen. De politie houdt dat niet apart bij.

Toch wil de gemeente ‘bedrijfsmatig pretvervoer’ zo veel mogelijk terugdringen. Amsterdam is in de eerste plaats een stad om te wonen, leven en werken en op de tweede plaats een stad om te bezoeken, aldus het huidige coalitieakkoord.

Meer over