Bevrijdingsdagdemo's op de Dam onder strenge voorwaarden

Twee manifestaties die deze Bevrijdingsdag staan gepland op de Dam in Amsterdam mogen doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

Zo mag er alleen worden gedemonstreerd aan de Paleiskant van de Dam en niet aan de kant van het Nationaal Monument, waar nog de kransen te zien zijn die daar dinsdag tijdens Dodenherdenking zijn neergelegd.

Verder moeten de deelnemers de coronamaatregelen naleven en moet een eigen ordedienst toezien op een goed verloop. Er mag geen muziek worden gemaakt, versterkt geluid is alleen toegestaan voor toespraken.

Op het gedeelte van de Dam waar mag worden gedemonstreerd, heeft de gemeente stippen aangebracht op 1,5 meter uit elkaar.

Vanaf 14.00 uur gaat de organisatie Nederland in Verzet ‘in stilte picknicken voor de vrijheid’. Via Facebook hebben zich tussen de 80 en 90 mensen gemeld om mee te doen. Enkele honderden zeggen geïnteresseerd te zijn. Deze manifestatie is niet bij de gemeente aangemeld, desondanks gelden ook hier de strenge regels op basis van de Wet openbare manifestaties.

Rond 17.00 uur begint de manifestatie ‘Wij gaan voor Vrijheid’ van de beweging Vrij en Sociaal Nederland. Er zijn verschillende sprekers over het thema vrijheid in relatie tot onder meer politiek, technologie en media. Dit evenement is wel bij de gemeente aangemeld.

In beide gevallen vraagt de gemeente ‘de organisatie om de demo waardig te laten verlopen, met respect voor oorlogsslachtoffers, nabestaanden en allen die hebben bijgedragen aan de vrijheid die we vandaag vieren’.

 
Meer over