Nieuws

Betoging tegen vervuiling en overlast op Schiphol

Een paar honderd mensen zijn zaterdag bijeen op Schiphol om actie te voeren tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Ook op de regionale vliegvelden in het land zijn protesten. Om 12.05 uur was een ‘stiltemoment’ van tien minuten.

ANP
Een vliegtuig van TUI vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol. Beeld ANP
Een vliegtuig van TUI vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol.Beeld ANP

Buiten voor Schiphol Plaza is een podium neergezet. Er hangen spandoeken en mensen lopen met protestborden met teksten als ‘Schiphol waar is je klimaatplan?’, ‘Schiphol is een grote vervuiler’, ‘Koninlijke Luchtvervuilings Maatschappij en ‘Vluchten kan niet meer’. Een groep van enkele tientallen fietsers - zaterdagochtend vroeg vertrokken vanaf Rotterdam en Lelystad - werd onder luid applaus onthaald op Schiphol.

Tijdens de manifestaties, naast Schiphol ook bij de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad, Eelde en Maastricht, zijn onder meer toespraken en muziekoptredens. Sommige betogers gaan het gesprek aan met passagiers die voorbij komen. Een buitenlandse reiziger vraagt wat er gaande is. De aanwezige marechaussee houdt van een afstandje de demonstratie in de gaten.

Inkrimpen luchtvaart

De demonstranten, onder wie omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion, vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen. “Zonder krimp van de luchtvaart doen KLM en Schiphol niet serieus mee om de gevaarlijke klimaatverandering te stoppen,” zei Bram van Liere van Milieudefensie. Krimp is daarom volgens hem nodig ‘zodat we een groene wereld kunnen doorgeven aan onze kinderen en op een fatsoenlijke manier kunnen wonen en slapen in Nederland’.

Liere: “Krimp van een onzinnig aantal buitenlandse overstappers, krimp van de nachtvluchten, krimp van al die overbodige zakentripjes, krimp van het uitknijpen van personeel, krimp van de veelvliegers weekendstedentripjes, krimp van de geluidsoverlast, krimp van de schadelijke uitstoot in de omgeving en krimp van de klimaatschade.”

Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is volgens de actievoerders het moment gekomen om in te grijpen. Ze willen behalve dat Schiphol inkrimpt ook dat de kleinere vliegvelden in Rotterdam en Maastricht sluiten. Over de toekomst van Maastricht Aachen Airport valt overigens volgende maand een besluit in de Provinciale Staten van Limburg. Sluiting is een van de mogelijke scenario’s.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over