Bestuursvoorzitter GGZ-instelling Arkin vertrekt

Bestuursvoorzitter Jeroen Muller vertrekt na veertien jaar bij Arkin, de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam. Hij vervolgt zijn loopbaan bij het Dijklander Ziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend.

Jop van Kempen
Verslavingskliniek Jellinek valt ook onder Arkin. Beeld ANP
Verslavingskliniek Jellinek valt ook onder Arkin.Beeld ANP

Muller staat aan de basis van de enorme groei die Arkin de afgelopen jaren doormaakte. Hij was bestuurder van verslavingskliniek Jellinek, die in 2007 fuseerde met Mentrum. Een jaar later sloot AMC de Meren zich daarbij aan, waarna de bedrijven verder gingen onder naam Arkin.

Na uitbreidingen in onder meer Amstelveen en Utrecht groeide Arkin uit tot een organisatie met ruim 4000 medewerkers, die jaarlijks 35.000 mensen met mentale problemen behandelen.

De expansiedrift kan niet los worden gezien van de invoering van gedeeltelijke marktwerking in de zorg, in 2006. Hoe groter een zorgorganisatie in een regio, hoe sterker die staat in onderhandelingen met zorgverzekeraars.

De functie van Muller wordt ad-interim overgenomen door de huidige bestuurder Dick Veluwenkamp. De raad van toezicht - onder leiding van ex-SP-politica Jolande Sap - zoekt een vervanger. Waarschijnlijk komt er ook een derde bestuurslid bij.

Reorganisatie

Het vertrek van Muller - een psycholoog die in het verleden criminele jongeren behandelde en zich later specialiseerde in zakelijke richting - komt op een precair tijdstip. Arkin staat voor een nieuwe reorganisatie.

De jaarcijfers van 2019 vielen tegen. Er was weliswaar een positief resultaat van 450.000 euro, maar een jaar eerder was dat nog 3,5 miljoen. De liquiditeitspositie - het geld in de kas - verslechterde: van 33 miljoen euro naar 17 miljoen.

De komende periode is financieel onzeker. Vanwege de coronacrisis is Arkin in onderhandeling met zorgverzekeraars om de misgelopen inkomsten vergoed te krijgen. De ziekenhuiszorg - waar Muller zijn loopbaan vanaf november vervolgt - heeft die onderhandelingen met de zorgverzekeraars al afgerond.

Muller geldt als een hardwerkende bestuurder, met een enorm netwerk. Zo was hij ook voorzitter van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), bestuurslid van GGZ Nederland en voorzitter Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ.

Muller heeft zich sterk gemaakt om geestelijke gezondheidszorg betaalbaar te houden en psychologische en maatschappelijke hulp beter te integreren. Gescheiden financieringsstromen maken dat echter moeilijk, zo niet onhaalbaar.

In 2014 kwam Muller net als andere bestuurders van Amsterdamse zorginstellingen in opspraak. Hij verdiende bijna 3 ton. Dat was fors boven de in 2013 ingevoerde wettelijke norm van 230.474 euro. Via een afbouwregeling leverde Muller salaris in.

Meer over