Nieuws

Bekende modellenscout (44) opgepakt in Amsterdam voor zedenmisdrijven

Op verzoek van de Israëlische autoriteiten heeft de Amsterdamse politie donderdagavond een 44-jarige Israëliër aangehouden, die in eigen land wordt verdacht van zedenmisdrijven. Volgens Israëlische media gaat het om de nationaal bekende modellenscout Shai Avital.

Het Parool
Shai Avital (midden) samen met Israëlische modellen Bar Zomer en Nicol Mosli. Beeld Anthony Ghnassia / Getty
Shai Avital (midden) samen met Israëlische modellen Bar Zomer en Nicol Mosli.Beeld Anthony Ghnassia / Getty

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam wil niet bevestigen of het inderdaad om Avital gaat. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Israël heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Lokale media melden dat de scout wordt beschuldigd van het lastigvallen van 26 vrouwen, onder wie voormalig cliënten en collega’s. Volgens het OM verdenken de Israëlische autoriteiten de man van zeker twee zedenmisdrijven en is het arrestatieverzoek daarop gebaseerd.

Tegen Avital is volgens Israëlische media al ruim een jaar geleden een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij zou destijds in Hongarije hebben verbleven. De Israëlische autoriteiten zouden hem vergeefs hebben gemaand naar zijn vaderland terug te keren, zodat hij over de verdenkingen kon worden ondervraagd. Het modellenbureau van Avital zou een aantal Israëlische topmodellen vertegenwoordigen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: