Barlaeus schrapt Rome-reis om coronavirus

Het Barlaeus Gymnasium cancelt dit jaar de traditionele Rome-reis van de vijfdeklasleerlingen vanwege het coronavirus. Het Spinoza Lyceum en Fons Vitae Lyceum overwegen datzelfde te doen.

Hans van der Beek
Het Barlaeus Gymnasium. Beeld ANP Kippa
Het Barlaeus Gymnasium.Beeld ANP Kippa

Aanstaande donderdag al zou de eerste groep voor anderhalve week naar Rome vertrekken. Dinsdagmiddag werd het besluit genomen de reis te schrappen. “Vooral door de grote onzekerheden en de snelle ontwikkelingen met het virus,” zegt rector Alwin Hietbrink. “We kunnen heel slecht voorspellen hoe de komende dagen en anderhalve week eruit gaan zien.”

De Rome-reis is traditioneel een hoogtepunt voor leerlingen van gymnasia. Hietbrink: “Het is ook heel erg jammer. We zijn voornemens een alternatieve reis te bedenken, maar dat is in het schoolschema niet eenvoudig. Waarschijnlijk wordt het komend najaar, in het examenjaar.”

Het Spinoza Lyceum heeft de ouders van leerlingen een brief gestuurd dat de Rome-reis mogelijk wordt gecanceld. In de loop van komende week, uiterlijk volgende week maandag, wordt de beslissing genomen. De Rome-reis van het Spinoza staat voor 10 maart gepland.

Plan B

Het Fons Vitae Lyceum heeft twee weken langer de tijd. Hun Rome-reis pas 30 maart gepland. “We houden het reisadvies van de overheid in de gaten,” zegt afdelingsleider Harry Veen. “Zodra die van geel overgaat naar oranje, gaan we plan B overwegen. Wat plan B wordt, gaan we deze middag overleggen. Want ook al zou de school wel op reis willen, dan zijn er misschien ouders die zeggen: ik wil mijn kind er niet heen hebben. Daarom alleen al.”

Bij het Berlage Lyceum staat de Rome-reis half april op de planning, maar die school is niet beschikbaar voor commentaar. Voor de andere Amsterdamse gymnasia en lycea speelt het dilemma niet; hun Rome-reis staat in het najaar gepland.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons Liveblog.

Het coronavirus in Italië

Het coronavirus grijpt de afgelopen dagen flink om zich heen in Italië. Waar er vorige week vrijdag nog maar een paar mensen besmet waren, is dat aantal inmiddels opgelopen tot over de 300. Al elf mensen zijn overleden.

De meeste besmettingen zijn in de regio’s Lombardije en Veneto, maar het virus heeft ook al zijn opwachting gemaakt op Sicilië en in Toscane. Toch heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies ook voor de regio Rome gewijzigd van groen naar geel, wat betekent dat reizigers rekening moeten houden met veiligheidsrisico’s.

Meer over