Awakenings Festival weer jaar uitgesteld: gemeente geeft geen toestemming

Awakenings Festival gaat ook dit jaar niet door. Het techno- en housefestival, dat normaal jaarlijks in juni in Spaarnwoude is en al was verplaatst naar september, krijgt geen toestemming van de gemeente Haarlemmermeer.

Jesper Roele
Een eerdere editie van Awakenings. Beeld Eva Plevier
Een eerdere editie van Awakenings.Beeld Eva Plevier

“We hebben de afgelopen 1,5 jaar geknokt om het toch te laten plaatsvinden, maar de overheid geeft niet thuis,” zegt Rocco Veenboer, algemeen directeur van Awakenings. “Alle seinen staan op groen, maar het lijkt onmogelijk om de vergunning af te geven om onduidelijke redenen. Wij hebben al eerder bewezen dat festivals van deze omvang zonder of met zeer minimale inzet van politie kunnen plaatsvinden. Onze gehele branche heeft deze steun en dit vertrouwen keihard nodig.” Awakenings Festival trekt jaarlijks 80.000 bezoekers verdeeld over twee dagen.

Werkdruk

Veel evenementen zijn vanwege corona naar het najaar verplaatst, zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. “Maar dan zijn er al evenementen als Mysteryland en de Formule 1. We hebben dan niet genoeg hulpdiensten beschikbaar om al die evenementen door te laten gaan. De politie heeft afgelopen jaar al veel overuren gedraaid, terwijl er nauwelijks ruimte is om verlof op te nemen.”

Eerder werd al bekend dat in delen van Noord-Holland geen extra (grote) evenementen meer georganiseerd konden worden, vanwege personeelstekort bij de politie. Daarbij geeft Haarlemmermeer voorrang aan evenementen die al in september gepland stonden. Awakenings werd enkele maanden geleden verplaatst naar september.

Geld terug

Volgens de woordvoerder is het geen optie om het festival door te laten gaan zonder of met minder politie. “Je hebt toch minimale inzet nodig en die is niet beschikbaar.”

Vorig jaar besloot 95 procent van de kaarthouders hun ticket te houden. Het festival geeft mensen die in bezit zijn van een kaartje de komende weken de kans om hun geld terug te vragen of wederom te bewaren tot volgend jaar.

Meer over