Automobilisten Amsterdam steeds langer in auto

Automobilisten zitten binnen Amsterdam steeds langer in de auto: over een rit van een half uur doen zij nu zeven minuten langer dan vorig jaar. Een gemiddelde autorit in de stad duurde het afgelopen jaar 24 procent langer door alle vertragingen en opstoppingen.

Marc Kruyswijk
Verkeer de Wibautstraat in, vanaf het Prins Bernhardplein richting centrum. Beeld Dingena Mol
Verkeer de Wibautstraat in, vanaf het Prins Bernhardplein richting centrum.Beeld Dingena Mol

Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index dat de doorstroming van verkeer in steden over de hele wereld in kaart brengt. Binnen Nederland neemt Amsterdam een vijfde plaats in op de ranglijst van steden met de meeste vertraging op de weg. In Den Haag is de vertraging het grootst met 28 procent. Haarlem (28), Leiden (27) en Arnhem (24) hebben ook met meer vertraging te kampen.

In de ochtend- en avondspits liep de vertraging in de stad op tot respectievelijk 39 procent en 49 procent. Automobilisten in Amsterdam stonden vorig jaar gemiddeld 101 uur langer stil in het verkeer tijdens de spits.

Knelpunten

De belangrijkste knelpunten in de stad zijn de Paleisstraat/Dam, Meer & Vaart, Amstelveenseweg in Zuid en Buitenveldert, Europaboulevard- Europaplein en Zuiderzeeweg/Piet Heintunnel. 2 november was de dag waarop men in Amsterdam het langst in de file stond. Dit kwam waarschijnlijk doordat de N200 afgesloten was tussen de Oranje Nassaustraat in Halfweg en de Australiëhavenweg in Amsterdam.

Amsterdam staat 199ste op de wereldranglijst die door Tom Tom is samengesteld. De stad verkeerd in de nabijheid van steden als Ljubljana, Philadelphia en Koeweit Stad. De steden met de meeste vertraging wereldwijd zijn Mumbai, Bogota en Lima. De vertraging in Mumbai is 65 procent, tegen een Amsterdamse vertraging van 24 dus.

Meer over