Nieuws

Auto te water, twee jonge inzittenden overleden

Twee mensen zijn zaterdag overleden nadat zij rond 22.45 uur met hun auto te water waren geraakt op de VOC-kade op Oostenburg. Het duikteam uit Amstelveen wist de 34-jarige inzittenden uit de auto te halen. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, waar ze later zijn overleden.

Hanneloes Pen
De brandweermannen waarschuwden al langer voor de beperkte inzetbaarheid van duikteams. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
De brandweermannen waarschuwden al langer voor de beperkte inzetbaarheid van duikteams.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

De politie kreeg rond 22.50 uur een melding van het ongeval bij hotel Inntel. Hulpdiensten werden opgeroepen, evenals het duikteam van de Amstelveense brandweer. Het Amsterdamse duikteam van kazerne Nico bij de IJtunnel was niet beschikbaar omdat het hielp bij een grote brand in het Westelijk Havengebied.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Enkele brandweermannen zouden tegen AT5 hebben gezegd dat de dood van het tweetal, een man en een vrouw, misschien voorkomen had kunnen worden als het Amsterdamse duikteam ingezet had kunnen worden. Dit team wordt echter sinds enige tijd ook ingezet voor andere klussen.

Op de kritiek van de brandweermannen wil de woordvoerder van de brandweer niet ingaan. Ze bevestigt wel dat het duikteam uit Amstelveen moest komen omdat het Amsterdamse team hulp bood in het Westelijk Havengebied. Het duikteam uit Amstelveen was snel ter plaatse. “Het is te vroeg om nu conclusies te trekken. We gaan de zaak in kaart brengen en ook uitzoeken wat er gebeurd is en hoe de auto te water kon raken.”

Burgemeester Halsema zal opheldering moeten verschaffen over de berichten dat het duikteam niet beschikbaar was op de bewuste avond. De SP heeft al aangekondigd dat het de kwestie donderdag wil bespreken met de burgemeester, die politiek verantwoordelijk is voor de Brandweer Amsterdam-Amstelland. Dat kan een pittig debat worden, de raad is al langer kritisch op de voortgang van de reorganisatie van de brandweer.

Meer over