AEX

ASMI grote winnaar op Amsterdamse beurs

Chipbedrijf ASMI was vrijdag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij sterke kwartaalresultaten. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekend in.

De AEX-index aan het Damrak sloot met een plus van 0,2 procent op 541,37 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot 769,77 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

ASMI won bijna 12 procent en was met afstand koploper bij de middelgrote fondsen. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de omzet en orderinstroom in het vierde kwartaal uitkomen op een recordniveau en verhoogde het dividend.

In de AEX leverde Galapagos na het openen van de boeken juist 1,1 procent in. Beleggers waren aanvankelijk wel enthousiast, maar de koers dook in de loop van de dag in de min. Het biotechnologiebedrijf verdubbelde de omzet vorig jaar en bracht het verlies stevig terug.

Levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,4 procent na een dramatisch kwartaalbericht van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz.

Bij de kleinere bedrijven zakte Alfen meer dan 6 procent. Analisten van ABN AMRO verlaagden het advies voor de laadpalenfabrikant. Verder maakte Esperite een koerssprong van bijna 33 procent. Het Poolse PBKM heeft een voorlopig akkoord ondertekend over een eventuele overname van vrijwel alle activiteiten van stamceltak Cryo-Save van Esperite.

Elders in Europa trok onder meer Telefónica Deutschland de aandacht, met een verlies van dik 2 procent in Frankfurt. De Europese Commissie verdenkt het telecombedrijf ervan bepaalde afspraken rond de overname van E-plus in 2014 niet te zijn nagekomen, wat een forse boete zou kunnen betekenen.

Autoconcern Volkswagen ging na jaarcijfers 0,1 procent hoger de handel uit.

De euro was 1,1343 dollar waard, tegen 1,1333 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 57,38 dollar. Brent kostte 0,2 procent meer op 67,19 dollar per vat.

Meer over