PlusKlapstoel

Anna Schoemakers: 'Gekke henkie? Prima'

Anna Schoemakers (1977) is directeur van Greenpeace, samen met Joris Thijssen. Greenpeace is een van de organisatoren van de Klimaatmars op 10 maart in Amsterdam.

Vera Spaans
Anna Schoemakers op de Klapstoel Beeld Harmen De Jong
Anna Schoemakers op de KlapstoelBeeld Harmen De Jong

Rijswijk
"Daar stond mijn huis. Wij hadden een wonderlijk huishouden waar alles werd gerecycled, met een eigen composthoop in de achtertuin en veel kippen die onze restjes aten. Elke zaterdag ging ik met mijn moeder naar de reformwinkel - biologische winkels bestonden nog niet - om yoghurt en vla te halen die daar in flessen voor ons klaarstonden. De winkel ­wilde dat speciaal voor ons bestellen."

"Mijn vader was ambtenaar, mijn moeder ­wetenschapper bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat rare groene huishouden kwam doordat mijn moeder uit Finland kwam. Nu noemen we dat duurzaamheid, maar de Finnen proberen altijd al in harmonie te leven met de natuur. Dat zat in haar, en heeft ze mij en mijn broertje met de paplepel ingegoten."

Finland
"Ik houd van Finland. Een land met veel bomen en meren, waar men het een groot goed vindt om langs elkaar te leven. Voor Nederlandse begrippen is dat heel ongezellig, voor Finnen is dat niet zo. Ze weten heus wel dat je er voor ­elkaar bent. De Finnen ontmoeten elkaar bij de dorpsfeesten. Dan gaan ze los. Langs de weg zie je kleine aankondigingen: een postertje of een kartonnetje met een paar letters. Plaats, ­datum, tijd, en dan moet je alert zijn en denken: ah, daar is het feestje. Daar ga je dan heen."

"Nu vind ik het geweldig, maar als puber, met mijn ouders mee, schaamde ik me dood. In Finland ga je stijldansend de dansvloer op. Eerst de Finse tango, dan de quickstep. Ik heb eens tien Amsterdammers meegenomen naar zo'n feest. Ze hebben het er nog over."

Tuindorp Oostzaan
"Prachtige plek om te wonen. Het huis is eigenlijk te klein voor met zijn vijven: we kochten het als 100 m2, maar het is 90. We blijven toch, we doen het ermee. Ik waardeer het dorpse, ­helemaal nu ik jonge kinderen heb. Ze zijn 11, 9 en 4. Ze fietsen overal naartoe, ze weten waar hun vrienden wonen, waar de opvang is. Dat je ze zelf de voordeur uit kunt laten gaan in Amsterdam is een groot goed."

Faiza Oulahsen
"Onze heldin. Ze is fantastisch. Ze is nu ons hoofd klimaat en energie, dus ik werk dagelijks met haar samen. In 2013 ging ze mee op de Arctic Sunrise en kwam toen in confrontatie met de Russen: militairen legden het schip aan banden en zetten alle dertig mensen die aan boord waren in de gevangenis. Onze beroemde Arctic 30. Ze heeft twee maanden vastgezeten. Het gaat nu goed met haar. Elk jaar trakteert ze op de dag dat ze vrijkwam op iets lekkers."

Tiendeveen
"Mijn ouders gingen 'drenthenieren': met hun pensioen ergens buiten wonen. Ze vonden een plek in Tiendeveen. Mijn moeder was meteen verkocht, want er zat een stuk bos bij. Ze is er alleen nooit aangekomen. Op de dag dat ze haar laatste rapport ging indienen, is ze overleden, onderweg met de fiets naar het SCP. Ze voelde dat er iets niet goed ging, heeft haar fiets neergezet en 112 gebeld: het gaat mis, jullie moeten mij ophalen. Een aneurysma, aortascheuring. Het was heel heftig, er was geen houden aan. Toen ik aankwam in het ziekenhuis en ze door de gangen zag racen, wist ik genoeg."

Onzichtbaar
"Joris Thijssen is de afgelopen maanden zichtbaar geweest rond het Klimaatakkoord. We hebben de taken verdeeld: hij doet Den Haag, de politiek en de ceo's in Nederland, ik doe het internationale. Dus ik doe het Europese bestuur, de Amazonecampagne, de Russische brandweer. In Rusland zijn veel bosbranden. Vaak komt dat door traditionele oenigheid: boeren die in het voorjaar en het najaar de boel in de fik zetten - dat ruimt lekker op. Zo vliegt veel bos in de brand. Greenpeace Rusland heeft teams van vrijwillige brandweermannen langs de zuidgrens. Die doen ook voorlichting en ­graven grote greppels om verspreiding te voorkomen. Vanuit Nederland hebben we de financiering kunnen verdubbelen."

"Op het Nederlandse toneel ben ik inderdaad onzichtbaar. Laatst stond ik op de cover van het blad van Odin, die biologische supermarkt, en dan merk ik dat mensen graag Anna willen zien als directeur van Greenpeace."

Duobaan
"We werken allebei volle bak. De aanleiding is tweeledig: de wereld staat in brand, er ligt veel op ons bord. En Greenpeace Nederland was op zoek naar nieuw leiderschap. Door een matchmakingproces kwamen ze op twee mensen uit. We hebben elkaar leren kennen op het strand, op een stormachtige dag. Lijkt wel een date, hè? Zo was het ook wel een beetje."

"We delen volledige verantwoordelijkheid. Dat is de ultieme vorm van samenwerken, ­zonder daar weer alle tijd in te stoppen. Daar ben ik alert op, dat niet steeds Joris en Anna met elkaar bezig zijn. We zijn bezig met Greenpeace en de wereld."

Bolsonaro
"De president van Brazilië heeft bij zijn start meteen verklaard de Amazone open te stellen voor economische ontwikkelingen en de rechten van de inheemse bevolking ondergeschikt te maken. De Amazone is beschermd, maar alles staat nu op losse schroeven. Ik word enorm chagrijnig als ik Mark Rutte op het World Economic Forum met een brede glimlach naast Jair Bolsonaro zie staan. Dan denk ik: dat is
een verkeerd signaal, wat doe je nou?"

"Aan de andere kant hoop ik dat het misschien een kans is. Als Rutte is opgevallen bij Bolsonaro, hebben we in elk geval contact. ­Nederland is voor Brazilië totaal oninteressant, Bolsonaro gaat met de VS de Amazone ontwikkelen. Het enige wat Greenpeace kan doen is de Nederlandse bedrijven en instellingen die daar geld voor over hebben tot de orde roepen."

Babydoos
"Baby be good, de duurzame babydoos, heb ik jaren geleden opgericht met een basisschoolvriendin. Zij belde mij en zei: 'Wat overkomt mij nou? Ik krijg kinderen en ik krijg verschrikkelijk veel meuk. Niet alleen slecht gemaakt, maar ook met kinderarbeid, er zitten gifstoffen in en het komt weet ik het waarvandaan. Hoe gaan we dit een halt toeroepen?' Na die doos is Baby be good een platform geworden voor ouders in spe die bewuste keuzes willen maken. Op de Negenmaandenbeurs komt nu zelfs een babyrestaurant. Op die beurs staan al die merken met een klassieke boodschap: de eerste maanden voer je je kind uit een potje. Hoe vies je het zelf ook vindt, je stopt het gewoon in dat kindje. Onze boodschap is: wat jij aan je kind voert, moet je ook zelf willen eten. We koken daar voor het kleintje."

Klimaatstakers
"Greta uit Zweden is echt fantastisch. Toen ik de foto zag van haar met biologe Jane Goodall, kreeg ik tranen in mijn ogen. Nu weer. Goodall is al 84, hoe laat zij nou de aarde achter? Dan denk ik: zou zij nou ook verdrietig zijn als ze sterft? Misschien is Greta voor haar een sprankje hoop. Dat ze denkt: zie je nou wel, er komt een nieuw tijdperk aan."

Sauna
"Voor mijn veertigste verjaardag besloot mijn man Rutger een sauna te bouwen in ons familiehuis in Tiendeveen. Dat is iets heel Fins. De sauna is daar een statussymbool, een plek waar je je gasten ontvangt. Feestvieren gaat gepaard met saunabaden. Van mij mag hij geen nieuw hout bestellen, dus dat moest allemaal via Marktplaats. De sauna ziet er dus een beetje uit als een skihut, met allemaal rare latjes bovenop. Dat floepte eruit toen hij bijna af was. Dat was niet zo aardig."

"Een sauna is niet milieuvriendelijk. Wij stoken op hout uit ons bos. Ik moet bomen omhakken, want ons bos grenst aan boerenland. Daar zijn scherpe afspraken over, dus de buitenste bomen moeten vaak gekapt. Die uitstoot, daar zit ik wel mee. Dat is een ­innerlijk cultureel ding. Hier liggen de hout­kachels onder vuur vanwege het roet en de CO2, maar in Finland horen ze bij de fijne dingen in het leven. Ik ­trakteer mijn mensen erop die in Drenthe ­komen, en ga er zelf zuinig mee om."

Goedgehumeurd
"Bij mijn nieuwjaarstoost zei ik: laten we zorgen dat we kleine gezelligheid houden. Met je buurt, je buren, je vrienden. Dat je het daar goed mee hebt en die goede, kleine, duurzame dingen blijft doen. Die eindeloze kledingruil, hartstikke leuk, en alles van De Vegetarische Slager aan iedereen laten proeven. Word je een keer weggezet als gekke henkie, prima. Het grote lelijke compenseren met het kleine mooie."

"Ik spring nooit 's morgens meteen mijn bed uit. Ik word wakker en blijf een half uur in mijn schulp. De hele dag heb ik dan voorgeleefd: dit gaat er gebeuren en zo ga ik ermee om. Meestal zijn er dan twee stemmingen overgebleven: vrolijk en boos. Alle andere, neerslachtig, hieperdepieper, gestrest, die ben ik dan kwijt."

GroenLinks
"Dat lijkt wel een eeuw geleden! Ik zat in de deelraad in Oud-Zuid, en later stond ik op de lijst voor de gemeenteraad. Ik stond op tien, er kwamen er negen in. Toen ik mocht doorschuiven, heb ik dat niet gedaan, want na mij stond Femke Roosma. Die ging er echt voor. Ik dacht: jij moet gaan. Daar heb ik absoluut geen spijt van. Ik werkte bij het Klimaatverbond, dat was voor alle politieke kleuren, net als Greenpeace. Nu doe ik niks meer bij GroenLinks. Ik zou het wel leuk vinden een keer onze burgemeester de hand te schudden."

Pieter van den Hoogenband
"Water is ook mijn element! En een passie hebben, echt iets willen bereiken, dat zie ik in Pieter en snap ik heel goed. Maar een kampioenschap heb ik nooit gewonnen. Ik wens hem veel succes als chef de mission! Ik zal zorgen dat ik een rol van betekenis speel bij de grote klimaattop die dan in Nederland ­wordt gehouden."

Meer over