Achtergrond

Amsterdamse ziekenhuizen klaar voor toename besmettingen

De komende tijd loopt naar verwachting ook het aantal opnamen van patiënten met het coronavirus in Amsterdamse ziekenhuizen op. Hoe staan ze ervoor? Een rondgang.

Jari Goedegebuure en Laura Obdeijn
Amsterdammers applaudisseerden dinsdag om 20.00 uur voor het OLVG, net als op andere plekken in de stad en het land, als ode aan het zorgpersoneel. Beeld Jakob van Vliet
Amsterdammers applaudisseerden dinsdag om 20.00 uur voor het OLVG, net als op andere plekken in de stad en het land, als ode aan het zorgpersoneel.Beeld Jakob van Vliet

De druk op ziekenhuizen in Brabant neemt sinds de eerste besmettingen met het coronavirus in de provincie almaar toe. Ook in Amsterdam is dat bij alle ziekenhuizen de verwachting en de nodige voorbereidingen worden getroffen.

In het UMC, waar de locaties AMC en VUmc beide onder vallen, waren donderdag vijftien patiënten met Covid-19 opgenomen. Daarvan liggen er zes op de intensive care, aldus een woordvoerder. “Op de verwachte toestroom zijn we in ieder geval goed voorbereid.”

De intensive cares van AMC en VUmc draaien momenteel nog zoals gewoonlijk, maar mochten er veel meer patiënten met het coronavirus binnenkomen, dan kan de capaciteit worden uitgebreid. Hoeveel bedden er precies zijn, kan de woordvoerder niet zeggen. ‘Niet noodzakelijke’ operaties zijn al uitgesteld. Bezoeken aan de poliklinieken die nodig zijn, gaan door en waar het kan worden bezoeken vervangen door telefonische afspraken.

‘Onder controle’

Het OLVG doet geen uitspraken meer over het aantal opgenomen patiënten in de twee ziekenhuizen. “Als ik dat nu doe, kan het over een uur ineens anders zijn,” zo laat een zegsvrouw weten. “We hebben op dit moment alles onder controle en kunnen het nog goed aan.” Volgens haar is er geen plotse stijging en is het huidige beeld niet zorgwekkend.

Daarbij is het OLVG al dagen bezig om op te schalen. Op beide afdelingen, in Oost en West, is een afdeling ingericht met dertig bedden, waar patiënten waarvan wordt verwacht dat ze zijn besmet met Covid-19 in isolatie kunnen.

Wel wordt gevreesd voor te weinig bedden op de intensive cares − Oost is met 32 plekken de grootste − die nu worden vrijgemaakt om patiënten met het coronavirus op te vangen. Andere patiënten moeten dan naar ic’s van andere ziekenhuizen.

Opvang

Dat gebeurt onder meer in het Antoni van Leeuwenhoek, dat urgente oncologische patiënten overneemt. “In overleg met de andere ziekenhuizen hebben wij besloten in principe geen coronapatiënten op te nemen. Voor grote operaties hebben we onze ic nodig, dus zolang die vrij blijven van besmettingen, kunnen we die uitvoeren.”

Tot nu toe heeft het ziekenhuis zelf geen geïnfecteerde patiënten ‘in huis’ gehad. Wel zijn verschillende preventieve maatregelen getroffen. Zo worden patiënten gescreend bij de ingang, worden consulten zoveel mogelijk telefonisch uitgevoerd en is slechts één begeleider of bezoeker welkom. “Ook hebben we hier zeven isolatiekamers, waarvan drie op de ic.”

Tenten

In ziekenhuis Amstelland in Amstelveen was woensdagmiddag één patiënt opgenomen met het coronavirus, recentere cijfers zijn er niet. De patiënt ligt in isolatie, buiten de intensive care. Ook in dit ziekenhuis wordt ingespeeld op de verwachte stijging. Voor de spoedpost zijn bijvoorbeeld tenten geplaatst om patiënten die mogelijk met het virus zijn besmet op te vangen en te testen.

Zo’n tent staat ook bij het Zaans Medisch Centrum, waar momenteel vier patiënten met het virus zijn opgenomen. “Er is de afgelopen weken hard gewerkt om opvang te kunnen garanderen,” zegt een woordvoerder. Er zijn, naast de intensive care, twee klinische afdelingen voorbereid als ‘corona-units’. “Als het aantal toeneemt, dan zijn we daar klaar voor.”

Meer over