Amsterdamse woningcorporaties betalen flink meer belasting aan het Rijk

De Amsterdamse woningcorporaties hebben deze week, bij elkaar opgeteld, 204 miljoen euro belasting betaald aan het Rijk. Dat is elf procent meer dan vorig jaar. Uiteindelijk draaien huurders op voor deze verhoging.

Michiel Couzy
De Louis Couperusbuurt in Slotermeer. Beeld Peter Elenbaas
De Louis Couperusbuurt in Slotermeer.Beeld Peter Elenbaas

Elk jaar moeten de corporaties voor 30 september hun huurdersbelasting betalen aan het Rijk. Die wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarden van de 165.000 sociale huurwoningen in de stad. Aangezien die vorig jaar flink zijn gestegen, moeten de Amsterdamse corporaties dit jaar elf procent meer overmaken.

Dit is vooral slecht nieuws voor huurders, want zij vinden de verhoging terug op hun maandelijkse nota. Over de stijgingen in Amsterdam is al veel te doen, veel huurders komen in de problemen door de combinatie van de coronacrisis en hogere huren.

Ook staan de verduurzaming en nieuwbouw van sociale huurwoningen onder druk, zegt Egbert de Vries, directeur van AFWC, de Amsterdamse koepel van woningcorporaties. “Het is opvallend dat corporaties in Amsterdam meer verhuurdersheffing betalen dan ooit, terwijl in politiek Den Haag voortdurend wordt gesproken over vermindering. Heel vervelend dat we dit geld in deze tijden van wooncrisis en corona niet kunnen besteden aan nieuwbouw van woningen, aan het betaalbaar houden van de huren en aan verduurzaming.”

Crisismaatregel

De corporaties en huurdersverenigingen verzetten zich al tijden tegen de verhuurdersheffing, een belasting die in 2014 is ingevoerd als crisismaatregel, maar nooit van tafel is gegaan. Deze belasting levert het Rijk zo’n twee miljard euro op en het kabinet kan daar maar moeilijk afscheid van nemen. Minister Kajsa Ollongren heeft voor volgend jaar een korting aangekondigd van 200 miljoen, maar daar schieten corporaties weinig mee op, zegt De Vries. “De korting is compensatie voor de huurverlagingen die we moeten doorvoeren.”

Meer over