Amsterdamse tiener gepakt voor phishing

Een 16-jarige jongen uit Amsterdam zit vast op verdenking van phishing. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij fraude met onlinebetaalverzoeken, waarbij zo’n 371.000 euro is buitgemaakt. Volgens de politie hebben 56 mensen aangifte gedaan.

ANP
null Beeld  EPA
Beeld EPA

Bij de aanhouding vond het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland dinsdag in de woning van de jongen ook een vuurwapen en gegevensdragers. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De slachtoffers hadden een advertentie op Marktplaats staan en werden via WhatsApp benaderd. De zogenaamde koper stuurde vervolgens een linkje voor een betaalverzoek. Dit gebeurt vaak onder het mom dat de potentiële koper onlangs slachtoffer is geworden van oplichting en de verkoper wil verifiëren door middel van betaling van 0,01 cent. Deze link lijkt op een legitiem betaalverzoek, maar blijkt een phishinglink te zijn. De koper krijgt hiermee toegang tot de bankrekening van de verkoper.

De politie waarschuwt nooit op een betaalverzoek te klikken als iemand onbekend is. “Wilt u toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app.”

Meer over