Nieuws

Amsterdamse tiener gepakt voor phishing met nepmails Woningnet

De politie heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden voor phishing. Hij lichtte tientallen slachtoffers op voor in totaal minstens 20.000 euro.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Door zich onder meer voor te doen als het verhuurplatform Woningnet wist de verdachte zijn slachtoffers via de mail te misleiden. Met e-mails en sms’jes werden zij dringend verzocht hun Woningnetaccount te verlengen. Via een link werden de slachtoffers doorverwezen naar een valse site, waar de jongen met een phishinglink geld van hen kon stelen.

Onderzoek van de ING bracht maar liefst 42 fraudegevallen boven tafel; samen goed voor een totaalbedrag van 19.262,34 euro. Nog eens een bedrag van 13.237,36 euro is op tijd geblokkeerd door de bank.

Tientallen phishingwebsites

Alle fraudegevallen waren te herleiden naar een woning in Amsterdam. Hierna bleken dat ook andere banken ruim honderd gevallen van fraude aan de woning konden linken. Onderzoek wees uit dat tientallen verschillende phishingwebsites van de locatie afkomstig waren.

De politie betrapte de jongen op heterdaad. Bij het doorzoeken van de woning troffen de agenten meerdere laptops, telefoons en tablets en 6000 euro aan contant geld aan. Alles is door de politie in beslag genomen. De verdachte zit momenteel vast voor verder verhoor.

Veel nepberichten van Woningnet

Woningnet schrijft op hun website dat de naam van het platform veel wordt gebruikt voor phishing. Op verschillende manieren proberen daders buit te maken: ‘Er worden brieven, sms’jes en e-mails verzonden. Er zijn ook gevallen bekend waarin er telefonisch contact is gelegd, met het verzoek om geld over te maken voor de jaarlijkse verlenging. Ook varieert continu de inhoud van een phishing bericht.’

Om te voorkomen dat hun gebruikers slachtoffer worden van phishing, geeft het platform in een Youtubevideo tips.

Meer over