Nieuws

Amsterdamse teststraten meerdere malen mikpunt van vernieling

Verschillende coronateststraten in Amsterdam waren afgelopen jaar doelwit van bekladding of vernielingen. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van de VVD naar aanleiding van schade bij teststraten in andere delen van het land.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo werd de teststraat van de GGD aan de Nieuwe Achtergracht in het centrum afgelopen januari drie keer beklad. Ook werden op twee locaties vernielingen aangericht. Bij een teststraat in Zuidoost werd in november een steen door een ruit gegooid van een zogeheten portocabin en enkele weken later door het raam van een laboratorium. Ook bij de teststraat in de RAI werden in december stenen door een raam gegooid tijdens openingsuren, in maart werden op dezelfde locatie vier banners vernield.

Het college schrijft verder dat er ‘geen aanwijzingen’ zijn dat groepen of individuen in de toekomst vernielingen willen aanrichten bij test- of vaccinatielocaties. Ook zijn er daartoe geen oproepen op sociale media toe geweest, zoals ‘elders in het land’ wel gebeurde.

Op dit moment worden teststraten 24 uur per dag in de gaten gehouden door particuliere beveiligers. De gemeente ziet voorlopig geen aanleiding om die beveiliging uit te breiden.

Meer over