Plus

Amsterdamse taalschool fraudeerde met camera en oortjes bij inburgeringstest

Een taalschool in Amsterdam heeft volgens het OM fraude gepleegd door immigranten tijdens inburgeringsexamens te voorzien van een camera en oortjes, waardoor de goede antwoorden konden worden ingefluisterd. Aan de fraude zou ruim anderhalf miljoen euro zijn verdiend.

Yelle Tieleman
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Het gaat om Taalacademie BV uit Amsterdam. Twee bestuurders van de taalschool worden verdacht, en een werknemer. Die laatste zou betrokken zijn geweest bij de heimelijke opnames.

Het Functioneel Parket van het OM kwam de zaak op het spoor na een tip van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) die verantwoordelijk is voor de inburgeringsexamens. DUO had verschillende anonieme meldingen binnen gekregen, waarbij ook screen­shots van de stiekem opgenomen examens waren gevoegd.

Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna ze een verblijfsvergunning kunnen aanvragen. Ze krijgen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro. Fraude door taalscholen wordt al jarenlang onderzocht door het OM.

Camera opgespeld

In totaal zouden zeker 108 personen gebruik hebben gemaakt van de diensten die de Amsterdamse taalschool aanbood, zeggen bronnen rond het onderzoek. Cursisten kregen voor het examen een piepkleine en nauwelijks zichtbare camera opgespeld. Ook kregen ze oortjes in.

Tijdens het examen konden derden live meekijken naar de beelden, en daarmee naar de vragen, en de goede antwoorden via een telefoonverbinding doorfluisteren, zodat de cursist kon slagen voor het examen. Ook werden de stiekem opgenomen examenvragen gebruikt in de cursussen. Enkele cursisten hebben bij de recherche belastende verklaringen afgelegd, en toegegeven dat ze stiekem opnames maakten tijdens de examens.

Cursisten vervolgd

Met de fraude, die van 2016 tot 2019 zou zijn gepleegd, zou de taalschool ruim 1,5 miljoen euro hebben verdiend. Het OM wil dat geld terugzien, en heeft in elk geval beslag laten leggen op de woning van één van de verdachten. DUO heeft aangifte gedaan van diefstal van geheime onderdelen van het examen en van oplichting.

Niet alleen de bestuurders en medewerker van Taalacademie BV worden vervolgd. De cursisten die op deze manier examen hebben gedaan zijn onlangs voor de rechter gebracht.

“Ten laste is gelegd de oplichting van de DUO door tijdens het examen gebruik te maken van technische hulpmiddelen waardoor van buiten de examenlocatie antwoorden konden worden ingefluisterd. Ook is ten laste gelegd het opzettelijk inbreuk maken op de auteursrechten van DUO,” aldus een woordvoerder van het Functioneel Parket van het OM.

In totaal gaat het om acht personen die op zittingen bij de politierechter in maart en april zijn veroordeeld. Zij kregen allen een taakstraf opgelegd, de hoogst opgelegde taakstraf bedraagt 120 uur.

De advocaten van de drie hoofdverdachten willen inhoudelijk niet reageren op de kwestie. Advocaat Anis Boumanjal wil slechts kwijt dat zijn cliënt een ontkennende verdachte is.

Wanneer de rechtszaak tegen de drie verdachten zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Eerst moeten nog getuigen worden gehoord bij de onderzoeksrechter.

Meer over