Nieuws

Amsterdamse economie lijkt klap van corona te boven

De Amsterdamse economie zat afgelopen zomer op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie. Financiële dienstverlening en informatie- en communicatiesector zijn zelfs gegroeid, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Tobiah Palm
Toeristen in het centrum van Amsterdam. Beeld Joris van Gennip
Toeristen in het centrum van Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

Het CBS maakt sinds het begin van de pandemie een kwartaalraming (grove schatting) van de economie. Dat doet het bureau door de omvang van de economie van het afgelopen kwartaal te vergelijken met die van dezelfde maanden van twee jaar geleden, voordat de crisis begon.

In het tweede kwartaal (de maanden april tot en met juni) van dit jaar was de omvang van de Amsterdamse economie nog 8 procent kleiner dan twee jaar geleden. Door een groei van ongeveer 7 procent in het derde kwartaal (juli tot en met september) is het niveau weer vergelijkbaar met de tijd voor corona. Dat komt volgens het CBS voornamelijk door het toenemende aantal toeristen in de hoofdstad en de groei van ondernemingen die zich richten op informatie, communicatie, financiële dienstverlening en handel.

Schiphol nog niet hersteld

Het CBS meet de regio Amsterdam. De economie van de hoofdstad is gegroeid, maar de economie van de metropoolregio Amsterdam, die zich uitstrekt van Zandvoort tot Hilversum en van Lelystad tot Volendam, is nog lang niet op het niveau van voor de coronapandemie. De economische schade komt vooral door het afgenomen vliegverkeer en de klappen die Schiphol daardoor gekregen heeft.

Het CBS meldt dat de regio rond Schiphol nog niet hersteld is van de crisis. De economische activiteit in de regio Haarlemmermeer was ongeveer 9 procent minder dan in 2019. Toch lijkt het erop dat het stukje bij beetje beter gaat: in het tweede kwartaal was het verschil met de periode voor de crisis nog 18 procent.

Nederlandse economie 2,5 procent groter

In de rest van Nederland gaat het goed met de economie. In vergelijking met het derde kwartaal van twee jaar geleden draaide in 49 regio’s de economie beter. De totale omvang van de Nederlandse economie was deze zomer bijna 2,5 procent groter dan in 2019.

Meer over