Amsterdamse beurs opent licht optimistisch na zware koersklap

De Amsterdamse beurs is vrijdagochtend licht optimistisch geopend, na de ongekend diepe koersklap van donderdag. De AEX-index van de 25 belangrijkste beursfondsen veerde in de eerste handelsminuten 3,5 procent op.

Herman Stil
De AEX-index van de 25 belangrijkste beursfondsen veerde in de eerste handelsminuten 3,5 procent op. Beeld EPA
De AEX-index van de 25 belangrijkste beursfondsen veerde in de eerste handelsminuten 3,5 procent op.Beeld EPA

Maar dat is lang niet voldoende om de 10,75 procent verlies van donderdag goed te maken. Dat was de op een na grootste koersval ooit, na de moeder aller beurscrashes, de val van 19 oktober 1987. Ook in New York sloot Wall Street donderdagavond met zijn grootste dagverlies sinds de Zwarte Maandag uit 1987.

In de AEX stonden vrijdagochtend om kwart over negen vrijwel alle fondsen op winst - na donderdag onverkort dieprood te zijn geëindigd. Voor sommige aandelen, waaronder ABN, startte de handel later vanwege het grote aantal orders. Zelfs Air France-KLM stond, zowel in Amsterdam als Parijs, net op winst, na donderdag 12 procent van zijn waarde te hebben verloren.

De beurzen in Azië hielden het met dalingen van rond de 6 procent, zoals in Tokio, nog enigszins beperkt. Alhoewel in Mumbai en Bangkok de beurshandel werd stilgelegd. In China, waar het aantal coronainfecties is afgevlakt, bleven de verliezen zelfs binnen de perken.

Ook elders zijn de gevolgen groot. De olieprijs nadert zijn laagste stand van de eeuw. Met een prijs van 34,60 dollar voor een vat Noordzee-olie is het dieptepunt van januari 2016 (29,32 dollar) in zicht.

Inreisverbod

Niet zozeer de coronaimpact zelf, maar het ongekende en onverwachte inreisverbod van de Amerikaanse regering gooit beurzen en wereldeconomie overhoop. Zelfs na de grootste economische crisis sinds 1929 - de kredietcrisis van herfst 2008 - waren de klappen minder groot.

Het besluit om geen Europese reizigers meer toe te laten, heeft direct impact op de goederenstroom, omdat het merendeel van de luchtvracht in passagierstoestellen wordt vervoerd. Dat vergroot de problemen voor de wereldwijde goederenstroom, die toch al overhoop ligt sinds de uitbraak van het coronavirus.

Ook is er de vrees dat nu veel meer landen verregaande maatregelen nemen. De Europese Unie zou kunnen besluiten om Amerikanen - die van Washington nog wel mogen reizen - te weren, ook om te voorkomen dat het Amerikaanse bedrijfsleven voordeel put uit de maatregel. De Nederlandse regering houdt de mogelijkheid open om vliegverkeer vanuit besmettingshaarden stil te leggen. Donderdag sloten Tsjechië en India (deels) de grenzen.

Omdat door de coronamaatregelen in veel Europese landen het openbare leven - inclusief fabrieken, winkels en banken - zo goed als plat ligt, zijn de economische gevolgen ongekend groot. Vooral de productie zal daar onder leiden; fabriekswerknemers kunnen moeilijk thuis werken.

Steunmaatregelen

De Europese Commissie maakt vrijdag economische steunmaatregelen voor de economie bekend. Ook de Nederlandse regering staat klaar, met een bedrag dat kan oplopen tot 90 miljard euro. “Onze zakken zijn heel diep en ik ben bereid om ze helemaal te legen,” zei minister Wopke Hoekstra donderdag tegen de Tweede Kamer.

Donderdag werd al bekend dat er wordt gewerkt aan een garantieregeling voor mkb-bedrijven, die hun leningen kunnen laten afdekken door de overheid. De Belastingdienst heeft de termijnen waarin bedrijven btw, loonbelasting of inkomstenbelasting moeten betalen, opgeschort.

De Europese Centrale Bank nam halfslachtige maatregelen om de Europese economie op de been te houden. De mogelijkheden voor overheden om de economie te steunen - door onder meer geld in de economie te pompen of bedrijven bij te staan- zijn verruimd. Maar een renteverlaging - zo ver nog mogelijk - kwam er in tegenstelling tot centrale-bankbesluiten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, niet.

Volg al het nieuws over corona in ons liveblog.

Meer over