Amsterdamse atlete Madiea G. krijgt 8,5 jaar cel voor drugssmokkel

De Amsterdamse topatlete Madiea G. is maandag in Duitsland veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor drugssmokkel. De straf viel hoger uit dan de 7,5 jaar cel waar de officier justitie voor pleitte.

Sander van Mersbergen & Victor Schildkamp
Madiea G.  Beeld EPA
Madiea G.Beeld EPA

Vanwege de grote hoeveelheid drugs die in de auto van G. werd aangetroffen, achtte de rechtbank in Kleef een dergelijke straf op z’n plaats. Bij een routinecontrole bij een grensovergang bij het Duitse Elten trof de politie kilo’s harddrugs aan in de kofferbak van haar auto: ruim 13 kilo crystal meth en 43 kilo xtc met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro. Ook had ze 12.000 euro cash bij zich.

De atlete barstte in tranen uit toen ze de uitspraak hoorde. Haar advocaat Norman Werner, die zich verbaasde over de hoogte van de straf, kondigde direct aan in beroep te gaan.

G. dacht zelf dat ze doping vervoerde in plaats van drugs, zo verklaarde haar advocaat maandagochtend. De topatlete zei dat ze de doping zelf wilde gebruiken ‘omdat haar carrière niet lekker liep’. “Ze stond onder druk om te presteren, haar voorbereiding op deelname aan de WK verliep niet zoals gepland,” aldus haar raadsman. Ze kwam in contact met ‘duistere figuren’ die contacten hadden in de Nederlandse atletiek- en wielrensport. Die zouden haar aan doping helpen.

G. zou hebben afgesproken met een dopingleverancier af in een Amsterdams café. Daar werd ‘de doping’ (naar later bleek drugs) in haar auto geplaatst. De bedoeling was dat G. met de ‘doping’ naar een dopingarts in Duitsland zou rijden. Daar zouden zij én andere atleten de middelen toegediend krijgen.

Hoeveelheid

Justitie geloofde niks van het dopingverhaal, zei de officier van justitie tijdens de zaak. G. moet geweten hebben dat ze met drugs rondreed. Alleen al vanwege de hoeveelheid. “Zo veel geven ze niet mee aan een onervaren koerier.”

G. wil verder niks zeggen over haar leverancier en andere details. De leverancier zou gedreigd hebben haar ex-vriendin en de twee kinderen van haar ex te ontvoeren. G. is bang dat zij gevaar lopen als ze meer verklaart. Overigens zei G. bij haar aanhouding door de Duitse douane dat ze sportschoenen vervoerde en geen drugs of cash geld.

G. werd de rechtszaal binnengebracht met handboeien om. Die mochten af toen de zaak begon. Als ze geweten had dat ze drugs vervoerde, was ze nooit gaan rijden, zegt haar advocaat. Ook werd duidelijk dat G. het zwaar heeft met haar voorlopige detentie. Haar relatie is ondertussen gesneuveld.

De lange celstraf lijkt het einde van de carrière van de topatlete te betekenen. Ze veroverde in het verleden nationale titels op de 100 en de 400 meter. De Amsterdamse was ook een belangrijke schakel in de Nederlandse estafetteploeg. De Atletiekunie hoorde pas van de zaak toen G. al ruim een maand vastzat. Het lukte de bond niet om in contact met haar te komen. Haar familie wees hulp af.

Atletiekunie schakelt Dopingautoriteit in

De Atletiekunie heeft de Dopingautoriteit gevraagd om uit te zoeken wat klopt van de verklaring van Madiea G.. Via haar advocaat verklaarde G. dat ze dacht dat er dopingproducten in plaats van drugs in haar auto lagen toen ze op 18 juni bij een routinecontrole net over de Duitse grens werd aangehouden. Volgens G. was de doping niet alleen voor haar bedoeld, maar ook voor andere atleten.

“Die verklaring heeft ons verrast,” zegt technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse atletiekbond. “Het was voor ons aanleiding om onmiddellijk melding te doen bij de Dopingautoriteit. We willen uitgezocht hebben wat van die verklaring klopt. Er zal vervolgonderzoek plaatsvinden, door de Dopingautoriteit en hopelijk ook in Duitsland.”

Meer over