PlusInterviews

Amsterdammers over vrijwilligerswerk: ‘Elke week kijk ik ernaar uit’

Zaterdag 7 december is het weer de jaarlijkse Nationale Vrijwilligersdag. Zo’n 250.000 Amsterdammers, meer dan een derde van de volwassen inwoners, doen een vorm van vrijwilligerswerk.

Meike van Herk
Michiel Rohlof is buddy van (ex-)verslaafden. Beeld Marc Driessen
Michiel Rohlof is buddy van (ex-)verslaafden.Beeld Marc Driessen

Michiel Rohlof (39)

Communicatiedeskundige, buddy (ex-)verslaafden via Regenboog Groep

“Als buddy ben je geen hulpverlener, het project bestaat juist om verslaafden weer eens in contact te brengen met iemand van buiten de zorgwereld. Dat zijn vaak de enigen die ze nog zien: velen hebben geen vrienden meer buiten het drugswereldje, familie is ook vaak uit beeld. Elk jaar heb je een andere buddy en met iedereen doe ik wat anders, al tien jaar lang. Een jaar had ik een buddy die alleen maar op dinsdagavonden wilde biljarten, anderen gaan juist graag naar buiten. Dan ga ik met ze naar het park.”

“Veel mensen kijken junks met de nek aan, maar het zijn ook gewoon mensen. Ze zitten bovendien vol geweldige verhalen. Vaak zijn ze heel onstabiel opgegroeid, bijvoorbeeld als kind van kroegeigenaren, en begonnen ze in een moeilijke periode met drugs. Op een gegeven moment is er dan geen weg meer terug.”

“Het is mooi om te zien hoe deze mensen toch nog dromen hebben. Mijn vorige buddy had haar ouders tien jaar niet gezien. Op een dag ben ik met haar in de auto gestapt en zijn we naar Deventer gereden om ze op te zoeken, heel bijzonder was dat.”

Sjen Miermans (70)

Gepensioneerd, vrijwilliger bij het leeshuis bij de Tolhuistuin

“Als kind zei ik altijd dat ik later in een boekwinkel wilde wonen, zo gek was ik op lezen. Elk boek verdient een tweede leven. Het leeshuis is een doorgeefhuisje voor boeken: mensen komen boeken brengen, omruilen, of ophalen. Groot is het hier niet, maar er staan denk ik wel duizenden boeken.”

“Ik wilde na mijn pensionering graag iets van een ritme houden, vandaar dat ik via VCA op zoek ging naar passend vrijwilligerswerk. Ik begon als gastvrouw van een museum, en toen dat ophield te bestaan kwam ik bij het leeshuis terecht. Een van de mooiste dingen in het leven is het inspireren van anderen, door mensen te helpen een mooi boek te vinden doe ik dat een beetje.”

“Elke week kijk ik weer uit naar de dagen dat ik in het leeshuis sta: om de week op zaterdag en elke week op woensdag. Dan komen er relatief veel kinderen, dat vind ik ontzettend fijn. Kinderen kunnen nog zo blij zijn met een boek als cadeau. ‘Heb ik een pasje nodig? Wanneer moet ik het terugbrengen?’ vragen ze dan. Geweldig om te kunnen zeggen dat dat allemaal niet nodig is.”

Sjen Miermans is vrijwilligster in het leeshuis bij de Tolhuistuin. Beeld Marc Driessen
Sjen Miermans is vrijwilligster in het leeshuis bij de Tolhuistuin.Beeld Marc Driessen

Oscar Zeegers (35)

Freelance acteur/theatermaker, buddy van oudere uit het Sarphatihuis

“Ik woonde in de Jordaan en liep vaak langs woonzorgcentrum De Poort. Soms maakte ik even een praatje met de ouderen die ik daar tegenkwam. Dat vond ik altijd zo gezellig, dat ik me daar aanmeldde als vrijwilliger. Sinds een jaar ben ik de vaste buddy van Hans. Twee jaar geleden heeft hij een beroerte gehad waardoor hij plotseling niet meer voor zichzelf kon zorgen. Dat vindt hij erg moeilijk, hij is pas in de zestig.”

“Hij mist het erg om dingen te ondernemen, dus gaan we naar een voorstelling of een museum, in plaats van even wandelen. Hans heeft een heel uitgesproken persoonlijkheid, zijn onverwachte karakter vind ik leuk, juist omdat hij zo anders is dan ik.”

“Wat ik zo fijn vind aan ouderen, is hun eerlijkheid. Ze hebben gewoon geen zin meer om om dingen heen te draaien. Jonge mensen proberen zich vaak een houding te geven op basis van wat de groep vindt, ouderen zijn die fase ver voorbij. Of het nou over voetbal gaat of het kwijt­raken van iemand, ze zeggen vaak precies wat ze denken en dat kan ik erg waarderen.”

Oscar Zeegers is vrijwilliger bij het Sarphatihuis. Beeld Marc Driessen
Oscar Zeegers is vrijwilliger bij het Sarphatihuis.Beeld Marc Driessen

Maria Punch (46)

Presentatietrainer, taalcoach van een jonge Syrische vrouw

“Eind 2015 kwamen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland, de beelden op het journaal maakten me moedeloos. Ik besefte dat ik graag wilde helpen, en wat is nou een uurtje in de week?”

“Ik ben er in principe om haar Nederlands te leren, maar gaandeweg begon ik haar ook te helpen met andere dingen, zoals het afsluiten van een energie­contract.”

“Als ik er niet uitkom met dat soort dingen of niet weet bij welke instantie ik moet aankloppen met problemen, kan ik dat gewoon aan vrienden of familie vragen. Wanneer je uit een land als Syrië in Nederland komt, heb je geen enkel netwerk waar je met zulke vragen terechtkunt.”

“Haar ouderlijk huis in Syrië is gebombardeerd, het lot van een deel van haar familie is on­bekend. Het is heel bijzonder om te zien hoe hard ze haar best doet hier een nieuw leven op te bouwen.”

“Ze kan heel mooi zingen en is in Amsterdam snel bij een koor gegaan, en we zijn nu bezig om te kijken of ze toegang kan krijgen tot de HvA. Ze wil heel graag wiskunde studeren.”

Maria Punch is taalcoach voor een Syrische vrouw. Beeld Marc Driessen
Maria Punch is taalcoach voor een Syrische vrouw.Beeld Marc Driessen

VCA

Vrijwilligers Centrale Amsterdam leidt jaarlijks zo’n 7000 mensen naar vrijwilligerswerk in de stad. Maatschappelijke organisaties kunnen via de online vacaturebank van VCA vrijwilligers werven.

Daarnaast zet de centrale met projecten en campagnes extra in op bepaalde doelgroepen of ontwikkelingen die aandacht vragen. VCA biedt advies op maat, trainingen en workshops voor (potentiële) vrijwilligers.

Tijdveiling

Zaterdag viert VCA haar dertigste verjaardag met een ‘tijdveiling’ in de Beurs van Berlage. Amsterdamse bedrijven dragen bij door items kosteloos in te brengen, bezoekers kunnen erop bieden met een stukje van hun tijd. Voor een x-aantal uren waarin je iets goeds gaat doen voor de stad kun je bijvoorbeeld een gesigneerde Ajaxbal, kaarten voor de oudejaarsconference van Claudia de Breij of een overnachting in het Conservatoriumhotel bemachtigen. Tickets voor de veiling zijn gratis en nog verkrijgbaar via de site van VCA.

Meer over