Reportage

Amsterdammers genieten massaal van de sneeuw: ‘Dit is net een achtbaan’

De sneeuw bracht menigeen zondag de straat op. Maar de snijdende kou en windvlagen joegen velen ook weer vlug naar binnen. Sleetjerijden en sneeuwpoppen maken waren favoriet.

Hanneloes Pen
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De steile heuvel bij het Rietlandpark vlak bij tram 26 was zo’n populaire plek geworden dat die ondanks de sneeuwdikte aan het einde van de ochtend al bijna kaal was door het sleetjerijden. Tientallen kinderen en hun ouders vlogen met een rotvaart de helling af. Toeschouwers konden de naar beneden scheurende sleeën soms maar net ontwijken.

Sleetjerijden

Sepp (11), Floris en Liam (beiden 10) kropen met zijn drieën op een slee. Kinderen zonder slee gleden op hun billen of buik naar beneden. “Dit is net een achtbaan,” riep Gijs (10) uit. “Je wordt gewoon gelanceerd. Heel spannend,” zei Vera (10).

Het sleetjerijden van heuvels in de stad en in parken was zondag, net als het bouwen van iglo’s of het maken van sneeuwpoppen, de meest favoriete bezigheid.

Het was druk op straat, vooral met voetgangers. Slechts enkelen waagden zich op de fiets of stapten in de auto. Door de gladheid werd er voornamelijk stapvoets gereden, veelal in het spoor van eerdere waaghalzen. Een automobilist die wilde inhalen en van het spoor afweek, had moeite zijn auto recht te houden.

Centraal Station

Bij het Centraal Station stonden begin van de middag tal van reizigers nog tevergeefs op hun trein te wachten. Een jongen die naar Utrecht moest, blies de aftocht. “Ik ga terug naar huis.” Een man die naar Ede moest en vannacht bij een collega had geslapen, stond bedremmeld te kijken. “Ik moet morgen werken in Ede. Geen idee hoe ik dit ga oplossen.”

De Amerikaanse Blake Casad en Hongaarse Milan Nagy waren nog net op tijd met de bus uit Bos en Lommer bij het station aangekomen. Ze waren op weg naar vrienden op IJburg – “We hebben behoefte aan een sociaal leven” – maar ook tram 26 reed intussen niet meer. “We hebben onze vrienden gebeld. Ze komen ons ophalen. Het is wel frappant. Er ligt in Nederland een beetje sneeuw en geen trein, bus of tram rijdt meer,” zegt Casad.

Sarphatipark

In het Sarphatipark zagen ze juist de plezierige kant van de sneeuw. Het was er de hele dag druk met sneeuwbalgooiende jongeren, eigenaren van honden en stellen die ook even trek hadden in een ommetje over het met een harde ijslaag bedekte pad.

Hier en daar werd glühwein of warme koffie geschonken. Een paar jongens gooiden sneeuwballen tegen voorbijrijdende auto’s. Toen een politieauto passeerde, maakten ze zich uit de voeten. Tegen 17.00 uur waren er al aanzienlijk minder mensen op straat. Een baby in een draagzak wilde ook naar huis en begon te huilen. De kou werd hem kennelijk te veel.

De kou speelde in de nacht van zaterdag op zondag ook menig dakloze parten. In de winteropvang bij onder meer de Transformatorweg sliepen 465 daklozen. Het aantal overnachtingen liep de afgelopen dagen op. Een team van hulpverleners was de straat op gegaan en wist 26 daklozen over te halen om de nacht niet op straat door te brengen. “Het is met deze extreme kou veel veiliger binnen te slapen. We zijn nu ook 24 uur per dag geopend,” zegt Erwin van Dijkman van HVO Querido.

Demonstratie Museumplein

Op een snijdend koud Museumplein verzamelde zich rond 14.00 uur een groep van ruim honderd demonstranten. Terwijl kinderen met een sneltreinvaart van de heuvel bij Albert Heijn roetsjten, protesteerden zij tegen allerlei in hun ogen ‘onverkwikkelijkheden’, waaronder de lockdown en de avondklok. Het Museumplein was vanaf 11.00 uur opnieuw aangewezen door burgemeester Halsema, politie en het OM als veiligheidsrisicogebied waardoor de politie preventief kon fouilleren.

De menigte met in hun midden een bord ‘Energie. Vrijheid. Eenzaamheid’ trachtte zich in de opwaaiende sneeuw warm te houden met een soort indianendans en met het stampen van voeten. Twee mannen waren gehuld in een drakenpak. Een vrouw deelde rode tulpen uit en een man hield een bord omhoog met het woord: ‘Disproportioneel’.

Een groepje mannen zwaaide met de Nederlandse vlag en scandeerde: “Geen avondklok, nu.” Een man met een accordeon werd onder luid protest en gejoel van de demonstranten uit de groep gehaald en naar een busje gebracht.

Een cordon van politiebussen en ME-wagens stond rondom de demonstranten, die behoorlijk dicht op elkaar stonden. De politie zag dat niet lang aan. Er werd besloten in te grijpen. “Groepsvorming is vanwege Covid-19 verboden. We gaan over tot verbaliseren,” zei een politieagent.

Tassen moesten worden geopend en bekeuringen werden uitgedeeld. De muziek mocht ook niet meer aan. “Muziek mag niet meer gedraaid worden. Maar we houden het kopje koffie erin,” zei een man door een megafoon.

Een demonstrante knuffelde demonstratief voor twee agenten een medestander. Ze liep vervolgens op de agenten af. “Waarom mag er geen groepsvorming zijn? Er is buiten helemaal geen kans op besmetting. Ik heb alle onderzoeken gelezen,” aldus de vrouw.

Een stel agenten aan de zijkant was de groep uitgebreid aan het filmen. Of dit de harde kern is? “Nou, die aardbei zie ik nu voor de vierde keer.”

De politie deelde 29 bekeuringen uit wegens het overtreden van de coronamaatregelen. Er zijn drie aanhoudingen verricht in verband met de Wet ID en eentje in verband met zwaar vuurwerk.

Meer over