Amsterdammer vastgezet in Egypte vanwege maken drone-opnames

Een Amsterdammer zit vast in Egypte omdat hij in Caïro met zijn drone opnames zou hebben gemaakt. Dat zegt de man zelf in een uitzending van de Egyptische televisiezender MBC Masr.

ANP
Het Tahrirplein in Caïro. Beeld EPA
Het Tahrirplein in Caïro.Beeld EPA

De 43-jarige Pieter Bas H. werd woensdag getoond op de Egyptische televisie waar hij een verklaring aflegde. Volgens de politie wordt de man verdacht van spionage en het stiekem filmen van protesten die momenteel plaatsvinden tegen de huidige regering. In de nieuwsuitzending kwam niet alleen H. in beeld, maar ook zijn paspoort en persoonlijke bezittingen zoals bankbiljetten die in beslag zijn genomen.

Mee naar het bureau

Volgens H. stuurde hij woensdagmorgen vroeg zijn drone de lucht in boven het dakterras van zijn hotel in Caïro. “Hiermee maakte ik foto’s van het hotel. Dat werd gezien door een medewerker. Hij zei dat dat een groot probleem voor mij is.” Vervolgens ging de Nederlander terug naar zijn hotelkamer. “Korte tijd later kwam de politie en moest ik mee naar het bureau.”

Volgens de Egyptische staatszender, die H. een mogelijke spion noemt, was de Nederlander waarschijnlijk van plan de beelden van de protesten buiten het land te tonen. Of dat waar is, is onduidelijk. Egyptische media melden dat de Amsterdammer het ‘doelbewust registreren’ van de protesten inmiddels zou hebben toegegeven. Onbekend is of H. dat uit eigen beweging heeft gezegd of tot die verklaring is gedwongen.

Twee jaar gevangenis

Mocht H. worden veroordeeld, dan riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Voor spionage gelden langere straffen. Het gebruik van drones - kleine onbemande vliegtuigjes of helikoptertjes - en verrekijkers is sinds december 2017 verboden in Egypte.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat er navraag is gedaan bij de Egyptische autoriteiten of zij het bericht over H. kunnen bevestigen. Ook is er volgens het ministerie contact met de familie van de man. Onbekend is of de Nederlander nog in de cel zit.

Protesten

Behalve de Nederlander zijn vanmorgen ook twee Turken en drie Jordaniërs in Caïro opgepakt. Ook hun identiteitsbewijzen werden door de staatszender aan het publiek getoond.

In Egypte zijn sinds afgelopen weekend meer dan elfhonderd mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. De demonstraties begonnen afgelopen vrijdag in Caïro.

De protesten draaien om beschuldigingen van corruptie door het regime van Al-Sisi. In de Egyptische hoofdstad Caïro vonden ze plaats op en rond het Tahrirplein, dat ook het epicentrum was van de grote protesten in 2011 die de toenmalige heerser Hosni Mubarak ten val brachten.

Al-Sisi heeft na het afzetten van de democratisch gekozen president Mohamed Morsi in 2014 strenge antidemonstratiewetten ingevoerd. Dergelijke grote protesten zijn gevaarlijk voor de demonstranten. Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren gearresteerd.

Meer over