Het hiv-preventiemiddel prep.

Amsterdam wil geen nieuwe hiv-infecties meer in 2026

Het hiv-preventiemiddel prep.Beeld Shutterstock

De gemeente Amsterdam wil dat het aantal nieuwe hiv-infecties in de stad in 2026 is gereduceerd tot nul. De testmogelijkheden worden uitgebreid en meer mensen moeten toegang krijgen tot hiv-preventiepil prep.

Jari Goedegebuure

Het college gaat huisartsen stimuleren om vaker op hiv te testen, de capaciteit van thuisafnametesten moet worden opgeschaald en door een andere manier van werken zal de soa-polikliniek van de GGD meer testen kunnen uitvoeren.

Ook wil wethouder Simone Kukenheim (Zorg) dat basiszorg op het gebied van hiv, hepatitis en soa’s niet langer ten koste gaat van het eigen risico. Daarop gaat ze aandringen in Den Haag, evenals het uitbreiden van de toegang tot de hiv-preventiepil prep.

Duidelijke daling in infecties

Momenteel zijn 2178 plekken van een landelijke pilot met de hiv-preventiepil aan Amsterdam toegekend. Daarvan maakten eind mei 1626 Amsterdammers gebruik. Dat ligt veel lager dan het aantal mannen waarvan de GGD verwacht dat ze behoefte hebben aan het middel, namelijk minimaal 4000. Naar verwachting zijn in september of oktober alle plekken bezet.

In 2019 was voor het eerst een duidelijke daling in het aantal hiv-infecties te zien. Vorig jaar werden door de GGD zestig infecties vastgesteld, in voorgaande jaren lag dat aantal rond de honderd. Volgens de gemeente heeft de inzet van prep daarin een grote rol gespeeld.

Onbewust besmet

Naar schatting lopen zo’n driehonderd Amsterdammers onbewust met hiv rond. “Mensen met een hiv-infectie die niet wordt behandeld, kunnen het virus overdragen,” zegt Kukenheim. “Daarom is testen van groot belang.”

Volgens de wethouder raken vooral mensen in kwetsbare groepen geïnfecteerd, waarbij niet-medische factoren zoals stigma’s, taboes of geen toegang tot zorg een rol spelen. “Naar nul nieuwe hiv-infecties in 2026 is ambitieus, maar ook nodig.”

Zo’n 40 procent van de mensen met hiv heeft een migratieachtergrond, meldt de gemeente, waarvan een deel de infectie oploopt na aankomst in Nederland. Daarom wil de gemeente nieuw aangekomen Amsterdammers zo snel mogelijk een gezondheidscheck laten ondergaan, waarin naast bloeddruk en vaccinaties ook hiv aan de orde komt.

Het Aidsfonds voert al enige jaren campagne voor ‘Nederland naar 0!’ en juicht de ontwikkeling toe. “De trendbreuk in de hiv-cijfers van de GGD Amsterdam laat zien dat nul nieuwe infecties binnen bereik is,” zegt directeur Mark Vermeulen. “En wat in Amsterdam kan, is in heel het land mogelijk. We roepen andere gemeenten op om zich ook aan dit doel te committeren.”

Meer over