Nieuws

Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp rond ‘boom die alles zag’

De flat in de Bijlmer die door de El Al Boeing werd doorboord. Beeld Cor Mulder/ANP
De flat in de Bijlmer die door de El Al Boeing werd doorboord.Beeld Cor Mulder/ANP

Het is vrijdag 27 jaar geleden dat in Amsterdam de Bijlmerramp plaatsvond. Een Israëlisch vrachtvliegtuig stortte op 4 oktober 1992 neer op de flats Groeneveen en Kruitberg.

Het Parool

Hierbij kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al. Rond ‘de boom die alles zag’, midden in het voormalige rampgebied, worden de slachtoffers vrijdagavond herdacht.

Tijdens de bijeenkomst is het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost zoals ieder jaar gesloten. De herdenking is sinds de 25ste editie kleinschaliger dan voorheen. De plechtigheid bij het zogenoemde Groeiend Monument begint om kwart voor zes ’s avonds.

Locoburgemeester Rutger Groot Wassink is een van de sprekers en er is onder meer muziek van een kinderkoor. Op het moment dat de ramp zich destijds voltrok, om 18.36 uur, volgt een minuut stilte. Daarna leggen de aanwezigen kransen neer.

Slachtoffers geweld

De organisatie liet eerder weten dat er tijdens de herdenking ook stilgestaan zou worden bij de slachtoffers die de afgelopen tijd in Zuidoost bij geweldsincidenten om het leven zijn gekomen. Die aankondiging leidde tot onrust en verontwaardiging.

Vrijdag zei het stadsdeel in een verklaring toch een ander moment te kiezen om aandacht te besteden aan de slachtoffers van geweld, omdat vermenging van de thema’s niet wenselijk is.

Herinneringen van Paroollezers

Dat de vliegramp een enorme impact op de stad heeft gehad blijkt ook uit de herinneringen van lezers, die Het Parool optekende bij de herdenking van 25 jaar Bijlmerramp twee jaar geleden. ‘Tot aan de dag van vandaag schrik ik enorm als er een vliegtuig boven ons huis een afwijkend geluid maakt, die angst verdwijnt nooit.’

Een taxichauffeur vertelt hoe hij meerdere gratis ritjes rijdt ter ondersteuning van de hulpdiensten op de bewuste dag. ‘Na een bak koffie in Beverwijk vertrek ik weer richting Amsterdam. Het is dan inmiddels 6 uur en ik besluit voordat ik naar huis rij nog even te gaan kijken in de Bijlmermeer. Wat ik zie is onvergetelijk. Rokende puinhopen, een sterke stanklucht, het lijkt wel een oorlogsgebied uit een film. Die film en de rit naar Beverwijk zal ik nooit meer vergeten.’

Het monument van de Bijlmerramp. Beeld ANP
Het monument van de Bijlmerramp.Beeld ANP
De voorpagina van Het Parool, een dag na de Bijlmerramp. Het Parool plaatste voor het eerst zo'n grote foto op de voorpagina. Beeld Het Parool
De voorpagina van Het Parool, een dag na de Bijlmerramp. Het Parool plaatste voor het eerst zo'n grote foto op de voorpagina.Beeld Het Parool
Meer over