Amsterdam maakt 50 miljoen en bouwruimte vrij voor wooncoöperaties

De gemeente Amsterdam wil met een leenfonds van 50 miljoen euro vijftien tot twintig bouwprojecten voor wooncoöperaties mogelijk maken. Met het plan moeten er meer betaalbare woningen beschikbaar komen in de stad.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Startende woningcoöperaties hebben vaak problemen met de financiering van hun projecten. Lenen bij de bank, zoals particuliere huiseigenaren doen, is niet mogelijk. Om die reden heeft de gemeente een leenfonds van 50 miljoen euro beschikbaar gesteld. De lening moet na tien tot vijftien jaar zijn terugbetaald door de woningcoöperatie.

‘Dat de gemeente zelf woningbouw gaat meefinancieren is een flinke koerswijziging,” zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen). “Hiermee neemt de gemeente, net zoals in het verleden toen er nog een gemeentelijk woningbedrijf bestond, een actieve rol in de realisatie van betaalbare woningen, waarbij de toekomstige bewoners zelf bepalen hoe hun wooncomplex eruit ziet.’

De gemeente probeerde al eerder meer zeggenschap aan huurders te geven. Ivens: “Amsterdam heeft een groot tekort aan betaalbare woningen. Huurders zitten met torenhoge huren of staan jarenlang op een wachtlijst. Het mooie aan wooncoöperaties is dat groepen huurders bij nieuwbouw zélf hun woon- en leefruimtes gaan ontwerpen, bouwen en beheren. Vervolgens huren ze individueel een woning van de coöperatie.”

Inmiddels zijn al dertien nieuwbouwlocaties aangewezen voor deze wooncoöperaties. Het gaat om kavels op Centrumeiland, Ringspoorzone Noord, Elzenhagen Zuid, het Havenstraatterrein en het August Allebéplein. Over waarschijnlijk iets meer dan drie jaar worden daar kavels bij Jacob Geelbuurt, Sluisbuurt, Dijkgraafplein, Amstelkwartier, Vreeswijkpad en de Kompaslocatie-Waterlandpleinbuurt aan toegevoegd.

Nieuwe locaties voor nieuwbouw van woningcoöperaties. Beeld Gemeente Amsterdam
Nieuwe locaties voor nieuwbouw van woningcoöperaties.Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over