Nieuws

Amsterdam: Landsmeer is welkom bij een fusie

Amsterdam staat open voor een fusie met Landsmeer, mocht de buurgemeente daartoe het initiatief nemen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de besturen van de beide gemeenten.

Patrick Meershoek
Wethouder Rutger Groot Wassink. Beeld Harmen de Jong
Wethouder Rutger Groot Wassink.Beeld Harmen de Jong

In het gesprek met burgemeester Leon de Lange en wethouder Mandy Elfferich heeft wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering) aangegeven dat Amsterdam bereid is samen de mogelijkheden van een fusie te verkennen, op voorwaarde dat de gemeenteraad van Landsmeer het voortouw neemt. Amsterdam zal dat niet doen. Als het gaat om bestuurlijke fusies, stelt de hoofdstad zich bescheiden en terughoudend op, aldus de wethouder.

Het kleine Landsmeer (11.500 inwoners) zit in een lastig parket. Het bestuur ijvert al jaren voor een fusie met Waterland, Wormerland en Oostzaan, maar deze partners hebben keer op keer laten weten daar niet voor te voelen. Landsmeer heeft de hoop nog niet verloren, maar verkent momenteel ook de mogelijkheden van een bestuurlijke fusie met Amsterdam of Purmerend-Beemster.

Weinig hoffelijk

In Purmerend spraken de Landsmeerse bestuurders met burgemeester Don Bijl, die er geen geheim van maakte dat een fusie met het eierdorp gevoelig ligt in zijn gemeente. In Purmerend en in Beemster zijn ze nog niet vergeten hoe Landsmeer in 2013 een voorstel van beide gemeenten voor een bestuurlijke fusie van de hand wees op een manier die, aldus Bijl, als weinig hoffelijk werd ervaren.

Bijl maakte ook duidelijk dat Purmerend niet zit te wachten op een lang fusieproces. Als Landsmeer over de brug komt, betekent dat dat er in de komende bestuursperiode een knoop zal moeten worden doorgehakt door de raad én de voorbereidingen voor een fusie in gang moeten worden gezet. Amsterdam heeft geen haast, zolang een fusie maar geen aparte herindelingsverkiezingen oplevert.

Pikant detail: burgemeester De Lange van Landsmeer was de afgelopen jaren als wethouder in Weesp de gesprekspartner van Groot Wassink over de fusie met Amsterdam. De bestuurders van Landsmeer gaan nu eerst praten met de gemeenteraad over de uitkomsten van de gesprekken. De verwachting is dat de nieuwe raad na de verkiezingen een besluit zal nemen over de bestuurlijke toekomst.

Meer over