Amsterdam krijgt vijf extra grote teststraten

Van de in totaal twintig extra grote testlocaties die verspreid over het land komen, krijgt Amsterdam er vijf. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gezegd tijdens een presentatie bij een zogenoemde XL-teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport.

Het Parool / ANP
Minister Hugo de Jonge, Minister Ank Bijleveld van Defensie en Ingrid Thijssen tijdens de landelijke aftrap voor de XL-teststraten, bij de teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport.  Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge, Minister Ank Bijleveld van Defensie en Ingrid Thijssen tijdens de landelijke aftrap voor de XL-teststraten, bij de teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport.Beeld ANP

Eerst zouden er zeven XL-teststraten komen, maar dat worden er nu twintig. In Amsterdam komen de locaties bij de Rai, Noord, Sloterdijk, in Zuidoost en op Schiphol.

De extra grote teststraten moeten de komende anderhalve maand zorgen voor grofweg een verdubbeling van de testcapaciteit. In eerste instantie worden duizend militairen ingezet om tests af te nemen, maar het is de bedoeling dat die uiteindelijk ook anderen gaan opleiden, bijvoorbeeld mensen die momenteel door de coronamaatregelen noodgedwongen thuiszitten.

De testlocaties, waar behalve Defensie ook het bedrijfsleven nauw bij betrokken is, zijn allereerst nog bedoeld voor mensen die klachten hebben. Zij kunnen straks sneller getest worden en hoeven ook minder lang op de uitslag te wachten, hoopt De Jonge. Later kunnen ook mensen zonder symptomen er terecht, bijvoorbeeld als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon of op reis zijn geweest naar een risicogebied.

Meer over