Nieuws

Amsterdam heeft duurste parkeervergunning van het land

Autobezitters die in de oude binnenstad en de Plantagebuurt van Amsterdam wonen, moeten in Nederland het meest betalen voor hun parkeervergunning. Dat meldt het datajournalistiek persbureau LocalFocus, dat hiervoor informatie over parkeertarieven van alle 352 gemeenten op een rij heeft gezet.

Het Parool
De Amsterdamse oude binnenstad en de Plantagebuurt hebben de hoogste tarieven voor een parkeervergunning van Nederland. Beeld ANP
De Amsterdamse oude binnenstad en de Plantagebuurt hebben de hoogste tarieven voor een parkeervergunning van Nederland.Beeld ANP

Autobezitters die binnen het Singel of in de Plantagebuurt wonen, zijn jaarlijks het meest kwijt voor een parkeervergunning: zo’n 568 euro. Maar binnen de gemeente Amsterdam bestaan grote verschillen in prijzen van parkeervergunningen: in delen van stadsdeel Noord betalen bewoners slechts 32 euro om te mogen parkeren, bijna twintig keer minder dan de duurste vergunning.

Voor de berekening van LocalFocus is telkens alleen gekeken naar de vergunningskosten van een eerste auto, exclusief eventuele leges of administratieve kosten. Parkeerontheffingen zijn bovendien niet meegenomen.

Aantrekkelijke buurten

Parkeervergunningen zijn het duurst in aantrekkelijke buurten, ziet Giuliano Mingardo, onderzoeker stedelijke economie aan de Erasmus Universiteit. Volgens Mingardo komen de hoge parkeergelden doordat er te veel mensen zijn en maar beperkt beschikbare ruimte.

Corine Hoeben van onderzoeksinstituut COELO merkt bovendien op dat parkeergelden, zoals die uit vergunningen, door gemeenten worden gebruikt om de begroting sluitend te krijgen. Hoeben: “Door de taken die de gemeente moet uitvoeren is er vaak sprake van een tekort en het Rijk komt niet over de brug met extra geld. Alle gelden komen op één grote hoop en de gemeente moet hiermee alle kosten dekken.”

Buiten de Randstad

De prijs die binnenstadbewoners van Utrecht betalen staat op de tweede plaats in het onderzoek van LocalFocus. Zij zijn jaarlijks 442 euro kwijt om hun auto te mogen parkeren. Ook buiten de Randstad liggen de prijzen voor sommige autobezitters soms hoog, zoals in het centrum van Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân). Daar is de duurste parkeervergunning 300 euro per jaar.

Toch hoeven lang niet alle Nederlanders de portemonnee te trekken om te mogen parkeren. Ongeveer zes op de tien gemeenten kennen zelfs helemaal geen parkeervergunningszones. In ruim twintig gemeenten moeten bewoners in sommige buurten wel een vergunning aanvragen, maar zijn daar geen kosten aan verbonden.

Meer over