Plus

Amsterdam haalt banden met Paramaribo aan: Halsema ontvangt zaterdag Surinaamse president

De Surinaamse president Chan Santokhi komt zaterdag naar Amsterdam om met burgemeester Femke Halsema een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Ook legt hij een krans bij het Slavernijmonument in het Oosterpark.

Patrick Meershoek
De Surinaamse president Chan Santokhi spreekt deze week onder meer met de Surinaamse gemeenschap in Nederland en met koning Willem-Alexander. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De Surinaamse president Chan Santokhi spreekt deze week onder meer met de Surinaamse gemeenschap in Nederland en met koning Willem-Alexander.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Met het tekenen van de overeenkomst pakken Suriname en Amsterdam de draad weer op van de intensieve samenwerking uit het verleden. Tussen 2002 en 2010 was Amsterdam betrokken bij meer dan zeventig projecten, variërend van het opknappen van historische panden en het bouwen van politiebureaus tot de aanleg van waterleidingen.

Aan die samenwerking kwam een abrupt einde door de verkiezing van Desi Bouterse tot nieuwe president van Suriname. Het stadsbestuur van Amsterdam wilde geen zaken doen met de (toen nog) hoofdverdachte van de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. De voormalig legerleider werd in 2019 schuldig bevonden en tot twintig jaar cel veroordeeld.

Met het aantreden van Santokhi kan de relatie nieuw leven worden ingeblazen. De president gebruikt zijn bezoek aan Nederland deze week om steun te vragen bij zijn inspanningen om Suriname uit de economische crisis te helpen. Het land kampt met een torenhoge inflatie, een erfenis van de regering-Bouterse, die haar schulden betaalde door de geldpers te laten draaien.

Bezoek aan Nederland

Vandaag is Santokhi in Den Haag om te praten met leden van het parlement. Gisteren had hij daar een ontmoeting met koning Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte. De laatste sprak na afloop van het bezoek van een historisch moment. Eerder deze week deed Santokhi een oproep aan de Surinaamse gemeenschap in Nederland gevraagd om hun land te steunen.

Zaterdag brengt Santokhi een deel van de dag door in Amsterdam. Hij heeft een lunch met burgemeester Halsema op de ambtswoning, legt een krans bij het Slavernijmonument in het Oosterpark en spreekt in Zuidoost met jonge ondernemers uit de Surinaamse gemeenschap. Morgen verzorgt Santokhi de Anton de Kom-lezing in het Tropeninstituut.

Meer over