Als het weer meezit vanavond te zien: de supersneeuwmaan

Het zijn mooie tijden voor sterrenkundigen en maanliefhebbers. De vorige supermaan is nog maar net geweest of er dient zich vanavond alweer een nieuwe aan. Het gaat om de grootste en felste volle maan van 2019: de supersneeuwmaan.

Kees Graafland
Een indianenstam in de VS kwam met de naam sneeuw- maan, omdat er daar in die periode veel sneeuw viel. Beeld Mohd Rasfan/AFP
Een indianenstam in de VS kwam met de naam sneeuw- maan, omdat er daar in die periode veel sneeuw viel.Beeld Mohd Rasfan/AFP

De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan heeft - net als de planeten, zo weten astronomen sinds de ontdekkingen van Kepler en Newton. Om de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan, spreken we van een 'supermaan'.

Vanuit Nederland is zo'n maan maar drie à vier keer per jaar te zien. Het hemellichaam lijkt dan groter en feller dan een normale volle maan.

Vandaag om 16.53 uur is het boven Nederland volle maan. Ruim drie uur later staat de maan het dichtst bij de aarde. Iets na 20.00 uur is het middelpunt van de maan op 356.762 kilometer van de aarde, de kortste afstand van 2019. Gemiddeld staat de maan op 384.000 kilometer van de aarde.

Volgens Nasa gaf een indianenstam in de Verenigde Staten het fenomeen de naam sneeuwmaan, omdat er in die periode vaak sneeuw viel. De supermaan van vandaag heet dan ook de supersneeuwmaan.

Opklaringen
Raymond Klaassen van Weerplaza zegt dat de supermaan 'technisch gesproken de enige supermaan is', omdat deze het dichtst bij de aarde staat. Volgens de weerman is er een duidelijk verschil in het weerbeeld in het noorden en het zuiden van Nederland.

"In het noorden is er in de avond en nacht vooralsnog sprake van veel bewolking met misschien af en toe wat regen. Het is moeilijk om aan te geven of de mensen daar de supermaan even kunnen zien. Er zijn opklaringen, vooral in het zuiden van Nederland. Daar is de bewolking ook minder en ziet het er dus beter uit."

Op 21 januari was de laatste supermaan. Toen ging de volle maan gepaard met een totale maansverduistering. Het was een superbloedmaan, vanwege de rode gloed die ontstond. Omdat het de eerste volle maan van het jaar was, werd de naam superwolfbloedmaan.

16.53 uur

Vanaf 16.53 uur is het volle maan, iets na 20.00 uur is het middelpunt van de maan het dichtst bij de aarde: op 356.762 kilometer afstand.

Meer over