Nieuws

Alcohol vanaf dinsdag verboden op Dapperplein

Vanaf dinsdag is alcohol verboden op het Dapperplein in Amsterdam-Oost. Het besluit hierover is genomen in samenspraak met bewoners en ondernemers.

Jasper Knegt
Bar Botanique, op de hoek van de Eerste van Swindenstraat.  Beeld Dingena Mol
Bar Botanique, op de hoek van de Eerste van Swindenstraat.Beeld Dingena Mol

Het is vanaf dinsdag verboden om open blikjes of flessen alcohol mee te nemen naar het Dapperplein. Een groep alcoholisten zorgt er sinds het voorjaar voor zoveel overlast dat de gemeente nu heeft besloten om het plein droog te leggen. Buurtbewoners worden geïntimideerd en mensen die bijvoorbeeld op een terras zitten worden door de groep lastiggevallen. Rond het plein is er volgens het stadsdeel sprake van geluidsoverlast, wildplassen en wordt er drugs gedeald.

Naast het verbod wil het stadsdeel ook actief hulpverlening aanbieden aan de overlastgevers, om op deze manier een waterbedeffect in de buurt te voorkomen. Volgens een woordvoerder heeft deze methode eerder gewerkt bij een alcoholverbod in het Oosterpark.

Ondernemers

Bij Bar Botanique was veel sprake van overlast door een alcoholist aan de overkant van de straat die schreeuwde tegen iedereen die voorbijkwam of op het grote terras zat. “We noemen het kruispunt waar de bar aan zit ook wel het gekkiekruispunt,” aldus de bedrijfsleider. Toen het café voor de gedeeltelijke lockdown nog open was, belde de bedrijfsleider bijna dagelijks de politie voor conflicten of opstootjes.

Het alcoholverbod geldt voor onbepaalde tijd. Wanneer de cafés weer opengaan, mogen daar wel weer drank verkocht worden. Als de overlast zich verplaatst naar elders in het stadsdeel, dan kan daar ook een alcoholverbod opgelegd worden.

Meer over