AEX

Ajax in trek op de beurs na winst op Juventus

Ajax was woensdag in trek op Beursplein 5. Beleggers reageerden verheugd op de winst van de club op de Italiaanse grootmacht Juventus.

ANP/Het Parool
Directeur Edwin van der Sar van Ajax viert de winst tegen Juventus. Beeld anp
Directeur Edwin van der Sar van Ajax viert de winst tegen Juventus.Beeld anp

De Europese beurzen zijn na een trage start overwegend met winst gesloten. Beleggers verwerkten een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers.

Ook waren er bemoedigende cijfers over de Chinese economie. Op het Damrak konden onder meer Vopak, ASML en TomTom op instemming rekenen nadat ze de boeken hadden geopend. Ajax was ook in trek na het bereiken van de laatste vier in de Champions League.

De AEX op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 566,19 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 823,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent omhoog, Londen bleef vrijwel vlak.

Vopak
Vopak klom 4,3 procent. Het tankopslagbedrijf behaalde afgelopen kwartaal meer winst en omzet en was koploper bij de hoofdfondsen. ArcelorMittal (plus 4,1 procent) kreeg van Brussel toestemming voor de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Dat was een vereiste om het Italiaanse Ilva over te mogen nemen.

ASML daalde 0,1 procent. De chipmachinemaker sloot het eerste kwartaal wel af met meer omzet dan verwacht. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 2 procent) kreeg een adviesverlaging. In de MidKap steeg TomTom 0,9 procent na publicatie van solide kwartaalcijfers. Het navigatiebedrijf zet duidelijk stappen met de tak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie.

Bij de kleine bedrijven stond Kiadis Pharma in de bovenste regionen met een plus van 3,4 procent. Het biotechbedrijf neemt het Amerikaanse CytoSen Therapeutics over. Ajax steeg op de lokale markt 9 procent. De voetbalclub staat na 22 jaar weer in de halve finales van de Champions League na de overwinning op Juventus. De Italiaanse club kelderde in Milaan bijna 18 procent.

ABB
Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB klom 5,5 procent in Zürich na het vertrek van de topman. In Stockholm dikte Ericsson 4,8 procent aan. De Zweedse producent van netwerkapparatuur boekte in het eerste kwartaal weer winst, na een verlies een jaar eerder.

De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1291 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 63,98 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 71,68 dollar per vat.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over