AEX nipt hoger in afwachtende handel

De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Beleggers hielden de blik gericht op de Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Op de dag van het Amerikaanse rentebesluit zijn de Euronext-markten gesloten vanwege de Dag van de Arbeid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 568,49 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 816,06 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. Londen stond vlak.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal kampte met tegenvallende Chinese industriecijfers en was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,6 procent. Betaalbedrijf Adyen ging aan kop met een plus van 1,4 procent. In de MidKap noteerden chipbedrijf Besi (min 5,9 procent), vastgoedbedrijf Wereldhave (min 1,7 procent) en optiekketen GrandVision (min 1,5 procent) ex-dividend. Sterkste stijger was maaltijdbestelbedrijf Takeaway met een plus van 1,8 procent.

Chipbedrijf AMS maakte een koerssprong van 18 procent in Zürich na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Orange zakte 3,7 procent in Parijs. Het Franse telecomconcern zag de omzet in de thuismarkt voor het eerst in twee jaar dalen door de toegenomen concurrentie.

BP
In Londen won BP 0,7 procent. Het Britse olie- en gasconcern boekte afgelopen kwartaal minder winst. Wel zat de productie van olie en gas in de lift. Standard Chartered klom 4 procent. De Britse bank, die zich sterk richt op Azië en het Midden-Oosten, zag de kwartaalwinst flink groeien en gaat eigen aandelen inkopen.

Danske Bank zakte in Kopenhagen 6,7 procent. De grootste bank van Denemarken zet het mes in zijn verwachtingen naar aanleiding van de slepende witwaszaak waarin het is verwikkeld. Concurrent Nordea, die ook verwikkeld is in een witwasschandaal, daalde 2 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

De euro was 1,1186 dollar waard, tegen 1,1166 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 63,59 dollar. Brent kostte ook 0,1 procent meer en werd verhandeld voor 72,11 dollar per vat.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over