Advocaten: bewijs misbruik Amsterdamse sekteleider Robert B. is onvoldoende

Advocaten Inez Weski en Pantea Farahzadi vinden dat er onvoldoende bewijs is van seksueel misbruik door hun cliënt, de sekteleider Robert B. (58). Volgens het Duitse Openbaar Ministerie misbruikte de Amsterdammer een vrouw in zijn sekte zeker 132 keer.

Het Parool
Advocaat Inez Weski. Beeld ANP
Advocaat Inez Weski.Beeld ANP

Beide advocaten stellen dat de aanklacht van justitie uitsluitend op de verklaring van de vrouw is gebaseerd en daarom geen stand kan houden. Dat zeiden Weski en Farahzadi vrijdagochtend voorafgaand aan het strafproces tegen B. in het Duitse Kleef.

Volgens justitie heeft de sekteleider veertien jaar lang een mede-sektelid misbruikt, een vrouw die als kind samen met haar ouders toetrad tot de zogenaamde Orde der Transformanten en sinds haar 12e misbruikt zou zijn door sekteleider B. Volgens het Duitse OM gebeurde dat zeker 132 keer.

Aanklacht

Het misbruik ging volgens justitie door tot haar 25e, toen de politie eind vorig jaar na een noodroep van de vrouw het klooster in het Duitse Goch binnenviel waar de van oorsprong Nederlandse sekte zetelde.

Volgens Farahzadi is de hele aanklacht slechts gebaseerd op één getuigenverklaring: die van het vermeende slachtoffer. Farahzadi zei dat de vrouw volgens haar eigen verklaring ‘licht schizofreen’ zou zijn en de beschuldigingen vele jaren geleden al geuit zou hebben. “Op basis van haar verklaring kan geen aanklacht standhouden,” zei ze. Volgens Weski is de hele aanklacht vooral gebaseerd op beeldvorming.

De verdachte zal zich volgens Farahzadi op zijn zwijgrecht beroepen. Het proces tegen de Nederlandse zelfbenoemde ‘profeet’ van de Orde der Transformanten begon vrijdag en neemt elf zittingsdagen in beslag. Tijdens het proces worden allerlei getuigen gehoord, evenals het vermeende slachtoffer.

Sekteleider was lang spoorloos

Robert B. werd afgelopen oktober opgepakt. De charismatische B. was ooit personal coach. Hij ontwikkelde van daaruit zijn eigen methoden voor zelfverbetering. Rond 2000 richtte hij de Orde der Transformanten op, een christenorde die zich fel afzet tegen de ‘schijnwereld’ om hen heen. Er sloten zich protestanten bij aan, maar ook katholieken, en ongelovigen zelfs. Het waren veelal hoogopgeleide personen. Samen trokken ze een eigen wereldje op met eigen regels. In 2003 vestigde de Orde zich in het Brabantse Hoeven, in een aantal huizen naast elkaar.

Robert B. en zijn Orde zijn zeer omstreden. Tot tweemaal toe werden in het verleden leden van de Orde beschuldigd van moordaanslagen. In 2008 werd zakenman Frits Bebelaar bijna doodgeschoten, maar de verdachte Ordeleden werden later vrijgesproken. Toen de zaak van bebelaar ging spelen ,verdween Robert B. in 2008 van het toneel.

Meer over