Advocaat-generaal: niets mis met ja/ja-stickers van Amsterdam

Met het nieuwe systeem van de gemeente Amsterdam, waarmee reclame per post enkel bij adressen met ja/ja-stickers mag worden afgeleverd, is niets mis. Dat concludeert de advocaat-generaal in een langlopende procedure tegen de gemeente.

Tahrim Ramdjan
Door de ja/ja-stickers heeft al de helft van de Amsterdammers geen reclame meer ontvangen. Beeld ANP
Door de ja/ja-stickers heeft al de helft van de Amsterdammers geen reclame meer ontvangen.Beeld ANP

Het systeem is al sinds januari 2018 van kracht. Daarvoor mocht reclame bij alle adressen op de bus worden gedaan, behalve bij adressen met een nee/ja- of nee/nee-sticker.

Het aantal Amsterdammers dat nog reclame op de mat krijgt, is al in een jaar tijd gehalveerd. Amsterdam heeft zelfs Rotterdam geïnspireerd om ook dit systeem in te voeren.

Geen schadevergoeding

Meerdere ondernemers startten een procedure tegen de gemeente Amsterdam, omdat ze door dit systeem op minder adressen reclame kunnen verspreiden. Ze meenden onder meer dat hun eigendomsrecht geschonden werd, en wilden daarom schadevergoeding van de gemeente.

De rechter en vervolgens het gerechtshof gingen daar echter niet in mee. Daarom is de zaak nu beland bij de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van het land en dus de laatste kans voor de ondernemers. Het is gebruikelijk dat de advocaat-generaal, op basis van jurisprudentie of de wetenschap, een advies uitbrengt aan de hoge rechters.

Papierafval voorkomen

Volgens de advocaat-generaal is er niets mis met het systeem van de gemeente: onder meer omdat Amsterdam hiermee hoopt papierafval te voorkomen, en daar mag een gemeente volgens de Wet milieubeheer regels over stellen.

Of de Hoge Raad meegaat met het advies van de advocaat-generaal, moet nog blijken. Op 2 juli volgt de uitspraak.

Meer over