Activisten demonstreren op Black Friday in Amsterdam tegen overconsumptie

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren vrijdag in vijftien steden, waaronder in Amsterdam. Ze gebruiken Black Friday om in actie te komen tegen overconsumptie.

Mairin van der Beek
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met de acties willen de activisten laten zien dat overconsumptie een grote negatieve impact heeft op het klimaat; de aarde kan de uitputting van grondstoffen niet aan. Black Friday-promoties zouden consumenten alleen maar nog meer prikkelen om te kopen en dat moet stoppen, zegt Lucas Winnips, een woordvoerder van Extinction Rebellion. “Ons doel is dat vandaag de laatste Black Friday ooit wordt, want overconsumptie maakt de wereld kapot.”

Om dat doel te bereiken, worden er in vijftien verschillende steden gedemonstreerd. In Amsterdam starten de activisten om 12.00 uur op het Spui met een ‘guerilla-repair’. Op straat wordt consumenten naald en draad aangeboden en geleerd om kleding te herstellen. “We willen alternatieven laten zien voor het kopen van nieuwe spullen, bijvoorbeeld dus hoe je kleding kunt hergebruiken,” zegt Winnips.

Spectaculair einde op de Dam

Een groep activisten verzamelt zich rond 14.00 uur op het Muntplein om een zogenaamde ‘toxic-rave’ te dansen. “Op het nummer ‘Toxic’ van Britney Spears, maar dan met een andere tekst.” Daarna verplaatsen ze zich naar het Koningsplein, keren ze terug naar het Spui en laten ze zich ook nog zien op het Rokin. De acties eindigen ‘spectaculair’ om 18.00 uur op de Dam. Wat ze precies van plan zijn, wil activist Robin Bruisje nog niet zeggen. “Het speelt zich af voor een grote winkelketen.”

Over de verwachte opkomst kan Bruisje geen goede inschatting maken. “Het zijn er sowieso tientallen, maar dat kunnen er zomaar eens meer worden.” Er wordt gelet op het naleven van de coronaregels, zegt ze.

De acties vinden ook plaats in Alkmaar, Rotterdam, Roermond, Eindhoven, Leiden, Breda, Nijmegen, Utrecht, Enschede, Wageningen, Haarlem, Almere, Den Bosch en Delft.

Meer over