Nieuws

Aantal positieve testen in regio Amsterdam met 20 procent toegenomen

Ook in de regio Amsterdam regent het besmettingsrecords. Afgelopen week werden er 24.073 positieve tests afgenomen, het hoogste aantal ooit en een toename van 20 procent. Vorige week ging het om 18.832 gevallen.

Het Parool
null Beeld Sophie Saddington
Beeld Sophie Saddington

Ook het aandeel van positieve testen is gestegen: van alle afgenomen tests waren ruim 40 procent positief. Dat percentage is nog nooit zo hoog geweest. Dat heeft onder meer te maken met een nieuw testbeleid: men doet vaak eerst een zelftest alvorens ze de uitslag bij de GGD laten bevestigen, legt een woordvoer uit. Het aantal afgenomen tests steeg met 10 procent.

In alle gemeentes van de GGD-regio Amsterdam-Amstelland nam het aantal positieve testen toe. Binnen Amsterdam bleef het aantal geregistreerde besmettingen vrijwel gelijk in Centrum en West, in de overige stadsdelen nam het aantal meldingen toe.

Dominant

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels bijna volledig dominant in Amsterdam. Het aandeel van deze variant schommelt dagelijks tussen de 95 en 100 procent, aldus de GGD.

Vorige week was er een explosieve toename in de regio Amsterdam. Toen stegen de besmettingscijfers met maar liefst 126 procent.

Ook landelijk blijven de besmettingscijfers stijgen, maar dit heeft niet geleid tot meer ziekenhuisopnames en doden. Bekend is dat omikron zich weliswaar sneller verspreidt, maar minder ziekmakend is.

Meer over